Steeds meer aandacht armoedebestrijding

Armoede in Utrecht.  Elk jaar wordt er door de Gemeente Utrecht steeds meer uitgegeven voor het armoedebeleid. Voor de begroting van 2014 staat armoede ook bovenaan de lijst. De plannen houden vooral veranderingen in voor de U-pas, een preventief daklozenbeleid en veel meer inkomensondersteuning. 

De U-pas is een gratis voordeelpas voor cultuur- en sportactiviteiten voor mensen met een laag inkomen in Utrecht, IJsselstijn, Nieuwegein, Houten, De Bilt en Stichtse Vecht. Inwoners van deze steden met een bepaald maximaal inkomen kunnen deze pas aanvragen.

Gemeentelijke bezuinigingen

De gemeente Utrecht zal in 2014 minstens vijfentwintig miljoen euro moeten bezuinigen. Veel meer dan voorgaande jaren, en zelfs zes en een half miljoen meer dan in 2012. En juist in 2014 gaat deze inkomensgrens om een U-pas te mogen gebruiken omhoog. Dit betekent dat er meer mensen de pas mogen aanvragen. Naar verwachting zullen dit er 10 tot 15 duizend meer zijn dan normaal. Dit zorgt ervoor dat de gemeente meer dan 1 miljoen hiervoor extra gaat uitgeven.

2744178359_77814f22df_b

Verschillende instanties

Niet alleen de Gemeente Utrecht maar ook verschillende instanties zullen meer aandacht besteden aan armoede. Bijvoorbeeld met een preventief daklozenbeleid. Het gaat er hier vooral om dat de samenleving moet zien aankomen wanneer iemand ondersteuning nodig heeft. Dit gebeurt vooral wanneer bepaalde problemen opstapelen en combineren.

Hierbij helpt bijvoorbeeld Harry Troost, een ervaringsdeskundige op het gebied van armoede. Hij leefde van 50 euro per maand, is nu niet meer arm, maar helpt mensen die momenteel arm zijn met al hun problemen. Je ziet zijn verhaal in de vierde uitzending van CampusTalk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.