Strijden tegen woningcorporatie Portaal

In de wintermaanden zonder pardon op straat worden gezet. Dit is het lot wat vijftig studenten, starters en gezinnen die wonen op de Marshallstraat, onderdeel van eiland 8, staat de wachten. De huizen waar zij in wonen zijn tijdelijke woningen en moeten ooit gesloopt worden. Nu heeft portaal besloten om deze huizen te gebruiken als hotelwoningen. Hier mogen mensen wonen wanneer hun huis verbouwd wordt. Wouter van der Wal, bewoner van de Marshallaan en dus een van de bewoners die uit huis wordt gezet, gaat de strijd met portaal aan.

1477387_10201664201061519_1129718442_n‘Een paar weken geleden ontvingen wij een brief dat ons huis mogelijk als hotelwoning zal worden gebruikt. We moesten ermee rekening houden dat we binnenkort het huis uit moesten. Een week later kregen wij een brief waarin wij werden gefeliciteerd. Niet de bewoners van de Marshalllaan, maar die van de Monnetlaan moeten hun huis verlaten’, vertelt Wouter. Het liep voor de bewoners dus met een sisser af, tot ze een week later nog een brief op de mat vonden. ‘De bewoners van de huizen die door portaal worden verbouwd hebben aangegeven liever in de Marshallaan te wonen dan in de Monetlaan. Het kwam er dus op neer dat wij ons huis alsnog voor 28 februari uitmoeten. Doen we dit niet, dan moeten we €500,- boete per dag betalen.’

De leegstandwet

Wouter weet wel dat ze onder de leegstandwet vallen en dat hij een tijdelijk huurcontract heeft, dus met een termijn van drie maanden uit huis gezet kan worden. Toch is het volgens hem in dit geval anders. ’De reden voor uitzetting is in ons geval alleen als de huizen worden gesloopt. Er worden nu zomaar hotelwoningen van gemaakt, terwijl dit niet de bestemming van deze woningen is.’

Het Marshallplan

Wouter is samen met veel van de andere bewoners een actiegroep begonnen: het Marshallplan. ‘Wij willen hiermee via de politiek, de media en op juridisch vlak de strijd aangaan om duidelijk te maken dat dit een onmenselijke gang van zaken is.

Steun van politici

Niet alleen de bewoners zien dat deze gang van zaken vreemd is, ook veel politici in Utrecht staan achter de bewoners van de Marshallstraat. ‘Wij krijgen veel steun van de SP, GroenLinks, D66 en het CDA. Zij staan achter ons in die zin dat ze het een hele vreemde gang van zaken vinden, en dat portaal ons eigenlijk op straat zet alsof het niets is.’

‘Wij gaan nu vooral zoveel mogelijk aandacht voor dit probleem vragen. Wij wonen in een gemeenschap, hebben hier banden opgebouwd en het is onmenselijk om ons dan op deze manier op straat te zetten. Wij laten het hier zeker niet bij zitten.’


Grotere kaart weergeven

Eén gedachte over “Strijden tegen woningcorporatie Portaal

  • 17 december, 2013 om 11:01
    Permalink

    Bizar verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.