Thuisbrouwers: smakelijk of levensgevaarlijk?

Voor een paar tientjes brouw je zelf een biertje. Met een gekke smaak en een pakkend label. Leuk voor jezelf en je vrienden. Klinkt als een smakelijke hobby. Of is het levensgevaarlijk? Want wie garandeert dat die home made biertjes veilig zijn?

Zelf bier brouwen is hip. Dat steeds meer cafés en hobbyisten hun eigen bier uitbrengen, is niet zo gek. Workshops worden door heel het land aangeboden en doe-het-zelf-paketten zijn online te bestellen. Het thuisbrouw-proces vindt deels plaats in een emmer. “Maak de emmer goed schoon”, adviseert de gebruiksaanwijzing. Je mag als argeloze bierproever maar hopen dat je creatieve buurman dat gedaan heeft. En niet een emmer pakt die hij een week eerder gebruikte bij het verven van zijn huis.

Strenge regels

Gelukkig zijn er aan het brouwen van bier regels gebonden. Zo is het niet toegestaan om lukraak producten in je brouwsel te gooien. En kun je een bockbier pas een bockbier noemen als het aan de bockbier-voorwaarden voldoet. Al dat soort afspraken staan zwart op wit in de Bierverordening, die in 2003 is opgesteld. Daarnaast moet een brouwer zich houden aan hygiëne-regels en beschikken over apparatuur die stukjes metaal of glas kan opsporen in het alcoholhoudende drankje.

Controle

Leuk en aardig, al die regels, maar wie handhaaft ze? De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het enige probleem: alleen bedrijven worden in de gaten gehouden. Het drinken van thuis gebrouwen bier is dus niet zonder risico’s. Misschien dat het daarom tot 1992 bij wet verboden was. Inmiddels mogen hobbyisten hun gang gaan, mits ze hun biertjes niet verkopen. Denk dus goed na voordat je een amateurbiertje proeft. 

Dorst gekregen, maar geen bier in huis? Trek je mout, hop en gist uit de kast en brouwen maar!

Eén gedachte over “Thuisbrouwers: smakelijk of levensgevaarlijk?

  • 19 december, 2013 om 19:27
    Permalink

    Lijkt mij wel leuk om een keer eigen bier te brouwen. Wie weet ga ik het dan ooit nog lekker vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.