Utrechste oma’s breien voor jong modemerk

grannysfinestSjaals, mutsen en wanten zijn onmisbaar tijdens de koude Hollandse wintermaanden waarin het kwik regelmatig tot onder de nul daalt. En ze zijn in overvloed te koop. Maar: hoe vaak zijn de accessoires nog met de hand gebreid door een ‘echte’ oma? Bijna nooit. Behalve bij modemerk Granny’s Finest. Dat zet oma’s uit verzorgingstehuis Huis aan de Vecht in Utrecht in om de wollen sjaals, mutsen en wanten te breien. De producten worden verkocht in designwinkel Puha in de Voorstraat.

De jonge ondernemers Jip Pulles en Niek van Hengel begonnen in 2011 met het project in een Rotterdams verzorgingsthuis. Het bleek zo’n groot succes dat ze besloten uit te breiden naar Huis aan de Vecht in het Utrechtse Overvecht. Daar begonnen begin oktober vijf oudere dames met breien voor het merk. Inmiddels zijn er iedere vrijdagmiddag bijna dertig dames in de weer met breipennen en wol voor Granny’s Finest.

“Het is een geweldig project”, zegt Rie Diepeveen, bewoonster van het verzorgingstehuis. “Een aantal jaar geleden overleed mijn man, dus er is een enorme stilte in huis. Nu heb ik iets te doen.” Breien vond ze altijd al leuk, maar dat haar creaties nu ook nog worden verkocht, dat is helemaal mooi. “Prachtig toch? Er loopt straks iemand rond met iets dat ik met veel liefde heb gemaakt.”

Betaald krijgen de dames niet. Althans, niet in geld. Wél organiseren de jongens van Granny’s Finest iedere paar maanden een leuke activiteit. “Aan het einde van het jaar willen we de dames meenemen naar onze winkel in Rotterdam en daarna lekker uit eten gaan”, zegt eigenaar Pulles. Met de belastingdienst hebben ze een deal gesloten zodat er geen fiscale problemen ontstaan.

Leuk detail voor de dames is dat de sjaals, mutsen en wanten die zij breien ook écht uniek zijn. Ze mogen namelijk een persoonlijke boodschap opschrijven voor de nieuwe eigenaar, die in een label komt te staan. Ook wordt hun naam op het label vermeld.

Benieuwd geworden naar de breiende oma’s? Verslaggever Josien Wolthuizen nam een kijkje bij de breimiddag in ’t Huis aan de Vecht.

3 gedachten over “Utrechste oma’s breien voor jong modemerk

 • 8 januari, 2014 om 19:24
  Permalink

  Ik zou nog graag willen weten wat voor uitjes de dames nog meer hebben gehad/krijgen

 • 26 december, 2013 om 14:44
  Permalink

  Geweldig project! Mijn hele familie is al getrakteerd op breisels van oma, die zijn gewoon echt uniek omdat zij ze heeft gemaakt. Zo’n zelfgebreide muts is gewoon echt leuker dan eentje van de H&M, en je kunt zelf kiezen hoe hij wordt.

 • 19 december, 2013 om 19:26
  Permalink

  Ik ben nog op zoek naar een warme muts en sjaal dus wie weet, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.