Van arbeiderswijk naar yuppen-trekpleister

Gezellige groentekraampjes, een mengelmoes van culturen én dicht bij het centrum. Daar denkt de gemiddelde Utrechter waarschijnlijk aan als je hem naar Lombok vraagt. De Utrechtse wijk is geliefd bij yuppen en studenten. Maar dat was vroeger wel anders.

Lombok werd tussen 1880 en 1920 gebouwd als arbeiderswijk. Veel wijkbewoners werkten in molens of de loodfabriek. In de jaren zestig kwamen veel Turkse en Marokkaanse gastarbeiders in Lombok wonen. Toen de gastarbeiders na tien jaar hun familieleden lieten overkomen, verkeerde Nederland in een economische recessie. Met als gevolgen voor Lombok: werkloosheid en verpaupering. De wijk werd een achterstandswijk en de verschillende culturen konden in de jaren tachtig moeilijk met elkaar door één deur.

Onleefbaar

Begin jaren 90 had Lombok een slecht imago: het was er onveilig en onleefbaar. Tegenwoordig willen studenten en yuppen (Young Urban Professionals) juist graag in de multiculturele wijk wonen. Veel genoemde argumenten: relatief betaalbare woningen, dichtbij het centrum en een uitgebreid aanbod aan versproducten. Die ook nog eens betaalbaar zijn.

Twaalf miljoen gulden

Bovendien voelen de bewoners van Lombok zich niet langer onveilig in hun wijk. Voor die verandering zijn een aantal oorzaken te noemen. Zo ontving de Utrechtse wijk in de jaren negentig twaalf miljoen gulden van Europa. Met dat geld werd volop gerenoveerd en gewerkt aan een positiever imago.

Maar wat misschien wel net zoveel (of meer) impact heeft gehad: de bewoners van Lombok zijn zeer hecht. Volgens Lombokoloog (en wijkraadslid) Peter Hagenaar begon dat in de jaren tachtig. Dat uitte zich bijvoorbeeld in de Lombok Anders Festivals. Bewoners bepaalden zelf wat er in Lombok gebeurde. “Als je de buurt enthousiast krijgt, heb je zo een paar honderd man op de been om ergens helemaal voor te gaan.” En dat was bijvoorbeeld zichtbaar tijdens Koninginnedag.

2 gedachten over “Van arbeiderswijk naar yuppen-trekpleister

  • 16 december, 2013 om 18:15
    Permalink

    Na afstand komt toenadering en dat doet de stad ten goede

  • 16 december, 2013 om 13:03
    Permalink

    Mooi om te zien hoe een wijk binnen enkele jaren kan veranderen. Lombok vind ik nu een ontzettend gezellige wijk en daarom kan ik me er ook niets bij voorstellen dat dat een tijd geleden anders is geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.