Verzameldrift: Zo trots als een Pauw

Henk Pauw uit IJsselstein spaart alles van een over pauwen. Voor 1985 had hij nog niet zo veel op met de dieren, maar een kopie van een oude ansichtkaart veranderde de boel.

De ansichtkaart waar de verzameling van Henk Pauw mee begon
De ansichtkaart waar de verzameling van Henk Pauw mee begon.

Toeval of niet. Henk’s achternaam sluit naadloos aan bij zijn pauweninteresse. Wat de pauw nou zo bijzonder maakt? “De hele schoonheid als hij in volle glorie staat de pronken”, vertelt Henk, “met woorden kan ik niet beschrijven hoe mooi dat is.” Wel zit de pracht van de pauw niet in zijn keel, geeft Henk toe. “Daar heeft hij zeker niet vooraan in de rij gestaan (toen god deze vaardigheid uitdeelde n.v.d.r.).” Dit is ook een van de redenen waarom Henk zijn grote wens niet snel in vervulling zal zien gaan: een echte pauw kan hij op zijn balkon niet kwijt. “Dan krijg ik ruzie met de buren. Je moet ruimte voor ze hebben, want mannetjes kunnen ontzettend te keer gaan. Het geluid dat ze produceren is vergelijkbaar met het schreeuwen van een kat.”

Van boeken en beeldjes tot sigarenbanden en puzzels. Ruim 750 stuks telde Henk’s collectie 9 jaar geleden, die inmiddels nog verder is uitgedijd . Zijn vrouw vindt  de verzameling wat te groot worden: “Ik mag de huiskamer niet in”, zegt Henk, “in een aparte kamer staan mijn spullen, maar ongemerkt sluip ik toch de woonkamer in.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.