Voortijdige schoolverlaters hebben geen keus

‘Utrecht gaat niet goed om met haar voortijdige schoolverlaters.’ Dit zijn de woorden van Daan Hidden, voormalig docent aan het ROC in Hilversum. Tegenwoordig mag deze school de Utrechtse voortijdige schoolverlaters niet meer opvangen, maar volgens Daan heeft Utrecht de capaciteit niet om deze groep onderdak te bieden.

vsv

Daan zat op de afdeling productief leren. Hier ving hij, samen met collega’s, voortijdige schoolverlaters op. Dit zijn jongens en meisjes tussen de 15 en 23 jaar die al van meerdere scholen zijn gestuurd. Ze zijn over het algemeen moeilijk opvoedbaar en niet echt gemotiveerd. Hij begeleide ze totdat zij een diploma op zak hadden. In de meeste gevallen was dit een MBO diploma detailhandel op niveau twee.

Daan Hidden
Daan Hidden

Vroeger op het ROC in Hilversum had Daan nog veel studenten uit Utrecht in zijn klas. Nu zou dit niet meer mogelijk zijn omdat de gemeenten hun eigen voortijdige schoolverlaters moeten opvangen. ’Dit is een groot verlies, vooral voor de leerlingen’. De enige optie die de voortijdige schoolverlaters in Utrecht hebben is de Utrechtse School. ‘Op zich een prima school, het enige probleem is dat de leerlingen hier alleen een niveau één diploma kunnen halen. Voor niveau twee moeten zij naar een andere school. Probeer het in het perspectief te zien. Deze jongens en meisjes zijn moeilijk opvoedbaar en hebben veel aandacht nodig. Daarnaast zijn zij lastig te motiveren. Als het hen dan eindelijk lukt op een school te aarden en een diploma te halen, is het niet verstandig ze naar een andere school te sturen voor het vervolg. De kans dat dit mislukt is vrij groot.’

Daan sprak laatst een oud-leerling, een inmiddels 17-jarig meisje. Zij is via de Utrechtse School bij hem op het ROC in Hilversum gekomen en heeft daar, twee jaar geleden, haar diploma op niveau twee behaald. Toen zij die samen met een vriendin op kwam halen vroeg zij of haar vriendin, die nog bezig was op de Utrechtse School, het vervolg op het ROC mocht doen. Maar dit mocht toen dus niet meer. Wanneer zij haar toch aan hadden genomen kon de school een hoge boete verwachten.

Daan is van mening dat de Gemeente Utrecht hier verandering in moet brengen. ‘De stad moet als grootste van de provincie een voorbeeldrol spelen. Zij moet het aanbod in opleidingen voor deze groep vergroten. Een andere optie zou zijn om het per individu te bekijken. De gemeenten zouden onderling afspraken moeten kunnen maken of zij leerlingen wel of niet aannemen.’

‘Al met al moet er iets gebeuren. Utrecht heeft een voorbeeldfunctie en het wordt tijd dat zij deze eens gaat vervullen’, aldus Daan. Inmiddels is Daan werkzaam als leraar in Overvecht.

 

En zo kan het natuurlijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.