Wonen in een kantoor?

Er is een tekort aan woningen en een overschot aan kantoorpanden in de gemeente Utrecht. De oplossing voor dit probleem lijkt simpel: het ombouwen van kantoorpanden tot woningen. Toch staan er nog steeds veel panden leeg en is er een groot tekort aan woningen. 

Vaak zijn studenten- en starterswoningen het resultaat van de ombouw. Een stad als Utrecht er dan ook erg geschikt voor. De gemeente geeft er bovendien sinds juli ook nog een subsidie op.

René Bouwman is beleidsmedewerker woningmarkt van de gemeente Utrecht en licht deze subsidie toe. De subsidie wordt gegeven aan een bedrijf dat de ombouw verzorgt. De voorwaarde is wel dat zelfstandige woningen worden gecreëerd. Dit wil zeggen dat een woning een eigen keuken, badkamer en voordeur heeft. Bouwman vertelt dat er zo’n 300 aanvragen lopen en dat ongeveer 75 woningen zijn gerealiseerd binnen de subsidie. Dat zijn vooral studenten- en starterswoningen.

De subsidie wordt betaald met het bedrag dat men betaalt voor woonruimteonttrekking. Dit houdt in dat een huis dat zelfstandig bewoond kan worden (dus een eigen keuken, badkamer en voordeur heeft) onzelfstandig bewoond wordt. Een studentenhuis is hier een voorbeeld van: mensen (geen gezinnen) die een keuken, badkamer en voordeur delen. De huiseigenaar betaalt hier woonruimteonttrekking voor, dat de gemeente dus weer gebruikt voor de subsidie.

Bouwman: “Omgebouwde kantoren zijn (op den duur) rendabel. Het is zelfs rendabel om nieuwe complexen te laten bouwen, maar dit kost veel tijd.”

De gemeente weet dat de ombouw van de woningen slechts een druppel op een gloeiende plaat is, maar is blij met ieder pand dat bewoond kan worden. Bouwman: “De vraag is zo groot dat het sowieso niet structureel helpt. Het zijn hoekjes en gaatjes die we vullen. We hebben toch maar weer 50 studenten geholpen aan een woonplek.”

Benieuwd naar het resultaat van het omgebouwde kantoorpand aan de Kaap Hoorndreef in Utrecht? Kijk naar de derde uitzending van CampusTalk!

Het omgebouwde kantoorpand aan de Kaap Hoorndreef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.