Met minder kracht harder fietsen

SAMSUNGNederland als fietsland. Ook in Utrecht verrijkt deze tweewieler het straatbeeld. Of het nu gaat om een frisse neus halen of een uitstapje in de buurt, de fiets brengt altijd een uitkomst. Je blijft er fit bij en je hebt geen problemen met het vinden van een geschikte parkeerplek. Lantaarnpalen zijn er immers overal. Toch gaan we tegenwoordig een stap verder. Steeds vaker zien we, meestal besturend door vijftigplussers, een elektrische fiets op de wegen. De laatste jaren zijn deze voertuigen in opkomst. Iets maakt deze fiets dus speciaal. Ze zijn meestal twee keer zo duur als een normale fiets, ze gaan hooguit een paar kilometer per uur harder op de hoogste versnelling en als je toch niet wil trappen, waarom wordt er dan niet gekozen voor een snor- of bromfiets?

 

‘De fiets is er voor de mensen die in beweging willen blijven maar niet veel kracht willen of kunnen zetten,’ vertelt Elektrische fietsspecialist Rob van Meerten. ‘Een fiets met trapondersteuning is gemiddeld tweeduizend euro maar echt elke gebruiker heeft spijt dat hij of zij er niet eerder aan is begonnen.’ Het wordt duidelijk dat het voertuig handig is voor ouderen. Vooral met tegenwind behaal je een snelheid van 25 kilometer per uur. Ook steeds meer jongeren in de randstad laten de ‘normale’ fiets in de schuur en stappen over. ‘Voor lange afstanden is de elektrische fiets ook ideaal. Juist voor lange afstanden. Je gaat snel en je blijft altijd in beweging.’

Schermafbeelding 2014-01-23 om 22.09.25

Ook Ali B weet wat hem te doen staat.

Schermafbeelding 2014-01-23 om 22.11.18

Dit moet je weten nog weten

 – Bij een elektrische fiets moet je rekening houden met CO2-uitstoot. Deze uitstoot is heel weinig als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een auto. Het gaat hierbij om minder dan twee procent.

– Je kunt opladen met groene stroom waardoor minder fossiele brandstoffen worden uitgestoten. Dit houdt in dat je klimaatneutraal rijdt.

– Het is aan te raden om de fiets op te laden op kamertemperatuur. Mocht je niet thuis zijn en de accu is leeg, dan is er de mogelijkheid om op verschillende locaties in Utrecht je fiets alsnog op te laden. Alle oplaadpunten vind je op www.ionhotspots.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.