Deuren voorgoed dicht voor boekhandelaren door e-books

SAMSUNGHet gaat niet goed met de boekhandel in Utrecht. Veel boekhandelaren kunnen bijna niets anders dan de winkeldeuren voorgoed achter zich dichttrekken.

Er zijn verschillende oorzaken te bedenken. Veel boeken zijn online te lezen, ook is het zo dat er elke maand honderden nieuwe titels verschijnen op de markt. Het wordt dus voor de handelaren steeds moeilijker om de klant te overtuigen dat ze de boeken hier moeten komen en niet bij de buren. Om te overleven worden alleen de boeken ingekocht die bekend zijn bij het grote publiek.

Vanaf afgelopen dinsdag is er weer een stap gezet om de boekhandelaren ‘dwars’ te zitten. Bibliotheken gaan er langzaamaan voor zorgen dat de lezer vanaf zijn of haar luie schommelstoel de boeken kan lezen op mobiele apparaten. Vijfduizend boeken staan er online voor de leden van de Nederlandse bibliotheek.

Schermafbeelding 2014-01-23 om 22.07.15

Doordat de Nederlandse bibliotheek de e-books gaan uitlenen zal het in de toekomst zo zijn dat er minder ‘biebs’ open zullen blijven. ‘Drie jaar geleden bestonden er nog duizend en vandaag de dag zijn het er nog maar achthonderd,’ volgende de commissie-Cohen. Wel wordt verwacht dat het voor de Nederlander in de toekomst toegankelijker zal zijn om boeken te lezen. De stap om er een boek bij te pakken wordt hierdoor wel kleiner dus zullen mensen de stap ook eerder nemen. De bibliotheek daarentegen gaat opzoek naar de eigen identiteit.

Benieuwd naar hoe je een e-book kunt lenen? Bekijk het filmpje.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.