Alsof pakjes bezorgen nog niet vermoeiend genoeg is

Wielrennen is hip. Onder een select gezelschap is het opknappen en bereiden van oude racefietsen al een aantal jaar aan de orde van de dag, maar nu heeft het ook de oppervlakte bereikt. Jongeren weten nu wie Alberto Contador is, bezitten een opgeknapte Peugeot fiets en plaatsen als bezetenen hun fietsroutes op Facebook. Maar dat selecte gezelschap blijft liever onder de rader, maar onder de radar gebeuren de echt spannende dingen. 

 

Fietsen is hip
Fietsen is hip

Dat selecte gezelschap bestaat voornamelijk uit fietskoeriers en fiets-o-fielen. Dat zijn voornamelijk jongens die eigenlijk altijd al bezeten zijn geweest van fietsen en niet op de ‘bandwagon’ zijn gesprongen nadat trendspotters het gebombardeerd hebben tot het nieuwe hippe ding.

Fietskoeriers Utrecht bestaan tien jaar, fietskoeriers bestaan al sinds de uitvinding van de fiets in 1860. Al ruim 150 jaar worden tegen betaling pakketjes in een rap tempo van A naar B gebracht. Na even weg te zijn geweest verschenen in de jaren 80 weer fietskoeriers in London. Bedrijven zoals “On Yer Bike” en de “Pedal-Pushers” protesteerden op deze manier tegen de groeiende uitstoot van uitlaatgassen door de fiets te pakken.

Die ideologie is altijd nog te vinden onder de fietskoeriers. Misschien niet meer bewust tegen uitlaatgasten, maar wel voor het uitdragen van een gezonde levensstijl. Voor de echte fiets-fanatics is het bezorgen van pakjes niet voldoende, daarom worden er onderling zogeheten alley cats georganiseerd. Dat zijn races waar fietsers zo snel mogelijk zich naar check points moeten begeven en een opdracht moeten doen, wie als eerst op de eindbestemming is, wint. Ook in Utrecht worden deze races gehouden, hier zie je een Facebookpagina van een georganiseerde Alley Cat van vorig jaar. Hou dus Facebook goed in de gaten als je ook een keer mee wil doen!

Alleycat Utrecht Random Edit from Kees Fopma on Vimeo.

 

 

 

3 gedachten over “Alsof pakjes bezorgen nog niet vermoeiend genoeg is

 • 23 januari, 2014 om 23:21
  Permalink

  Ik schrik me soms helemaal kapot als ik door Utrecht fiets. Haalt een fietskoerier mij opeens met een enorme snelheid in. Een fietsbel zou soms handig zijn. Voor de rest: ideaal voor in de stad en lekker milieubewust.

  En Marieke, de elektrische auto’s zijn flink in opkomst. Dus de eerste elektrische bestelbusjes die ook daadwerkelijk zullen worden ingezet, zullen vast niet lang op zich laten wachten!

 • 23 januari, 2014 om 22:39
  Permalink

  Niet altijd kan er gebruik worden gemaakt van fietskoeriers, zoals bij wasmachines die bezorgd moeten worden. Maar naar mijn mening moet er echt meer gebruik worden gemaakt van fietskoeriers om milieuvervuiling tegen te gaan!

 • 23 januari, 2014 om 22:24
  Permalink

  Dit is echt iets voor mij als fanatieke fietsidioot. Misschien moet ik maar ergens gaan solliciteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.