Aspartaam: het zoete vergif

Cola lightCola Light, Red Bull Sugarfree, barbecuesauzen, Optimel, Yakult, vitaminepillen, rosé bier en zo kan ik nog wel even doorgaan. Duizenden producten – velen waarvan we juist denken dat ze goed voor ons zijn – bevatten de zoetstof Aspartaam. Oftewel E951.

De kunstmatige zoetstof is 160 tot 200 keer zoeter dan suiker en wordt in ruim 6.000 zoete (light) producten gebruikt. Maar hoe goed is Aspartaam voor je? Je wordt er niet dik van, maar in de media zijn talloze berichten te vinden die de zoetstof in een zeer kwaad daglicht stellen.
Als ik Google raadpleeg, schrik ik me kapot. Van Aspartaam krijg je kanker, ADHD, hoofdpijn, epilepsie, obesitas, blindheid, Alzheimer en nog veel meer enge aandoeningen.

Bovendien zou Aspartaam het hongergevoel bevorderen. Pardon?! Van de zoetstof die alle light producten nog enigszins smakelijk moet maken krijg je honger? Dus een Amerikaan die zich bij zijn BigMac volgiet met een liter ‘Diet Coke‘ en denkt dat hij op deze manier nog redelijk oké bezig is, krijgt hier zoveel honger van dat hij vervolgens nog een BigMac wil? En wij ons maar afvragen waarom die Amerikanen zo dikzijn…

Vroeggeboortes en hoge bloeddruk

Ook blijkt uit verschillende onderzoeken dat zwangere vrouwen die veel Aspartaam tot zich nemen, meer last hebben van vroeggeboortes. Dit komt doordat de stof zorgt voor een hogere bloeddruk. Tot nu toe nog niet veel goeds kunnen lezen over Aspartaam dus.

Er zijn ook een aantal berichten te vinden die louter lof uitspreken over de zoetstof. ‘Aspartaam is een geweldige vervanging van suiker. Het is niet schadelijk en al zóveel onderzocht dat als het slecht geweest zou zijn, het toch allang niet meer zou bestaan?’ Deze uitspraken komen vooral van fabrikanten die producten maken met Aspartaam en natuurlijk zeggen zij dat. Zij zouden er geen baat bij hebben dat er een verbod zou komen op Aspartaam.

Amerika

In Amerika is het gevaar van Aspartaam (gelukkig) al wel in het nieuws geweest, maar nog veel gehoor wordt er niet aan de noodkreten gegeven. En dat terwijl verschillende mensen zeggen ziek te zijn geworden van teveel light producten. Ze zijn duizelig, hebben kramp of worden spontaan blind.

Na mijn onderzoekje naar Aspartaam ben ik erover uit dat ik de stof zoveel mogelijk ga weren. Ook al is er nog geen onomstotelijk bewijs voor, ik wil geen troep in me hebben die ervoor zorgt dat ik dik, druk, blind en migrainepatiënt wordt.
Aspartaam weren uit je voedingspatroon is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Ik pak de lijst met Nederlandse producten die de stof bevatten erbij en kom tot de conclusie dat ik veel lekkere drankjes en toetjes moet laten staan en dat kauwgom kauwen verleden tijd is. Zelfs mijn geliefde drankje Fristi mag niet meer. Wil je nog meer weten over de bijwerkingen van aspartaam? Bekijk dan deze anderhalf uur durende Amerikaanse documentaire eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.