Column: Blijf met de tengels van mijn OV af!

Studeren zonder OV-studentenkaart; voor velen is het een ondenkbare situatie. Toch hing het er om deze maand, want alles wees er op dat Minister Bussemaker van onderwijs de kaart definitief naar de prullenbak zou verwijzen. Vorige week kwam het verlossende woord uit: de beslissing over de reispas wordt nog een jaar uitgesteld. 

Bron: www.haagsetijden.nl

“Voor nu is het goed nieuws”, zeg LSVb voorzitter Jorien Janssen. “De studenten kunnen het komende jaar weer vooruit. Dit uitstel is het beste dat we nu überhaupt hebben kunnen bereiken, daar hebben we ons dan ook hard voor ingezet.” Afgelopen maand voerde Landelijke Studenten Vakbond actie met het zogeheten Spoorcollege. In een speciaal ingerichte trein reisden de studenten samen met andere sympathisanten door de Randstad om aandacht te vragen voor de mogelijke afschaffing. Samen met politici uit Den Haag en uit de Randsteden konden de studenten discussiëren om de kwestie en kon er gezocht worden naar een mogelijke oplossing.

Studenten in actie, dat klinkt een beetje als links boe-geroep. Maar het afschaffen van de OV-studentenkaart heeft ook grote gevolgen voor de andere reizigers, zegt Jorien Janssen: “De openbaar vervoermaatschappijen hebben een gezamenlijk onderzoek gedaan waaruit blijkt dat ruim tien procent van de inkomsten wordt gehaald uit de studenten. Als deze reizigers wegvallen zullen er onvermijdelijk minder treinen rijden en de kaartjes duurder worden.” Onderzoeksbureau Panteia beaamt dit in een onafhankelijk onderzoek. In een rapport staat dat de prijs voor treinkaartjes gemiddeld tien procent zullen stijgen en het gebruik van het openbaar vervoer landelijk zo’n acht procent zal dalen.

425 miljoen moet er opgehaald worden met de maatregelen. Het Parool meldt dat dan zo’n 658.000 HBO’ers en universitaire studenten het zonder een OV-studentenkaart moeten doen. Iets minder dan de helft van de treinreizen van de studenten wordt slechts besteedt aan woon-studeerverkeer, dus ook voor andere doeleinden is de kaart populair. Een trajectkaart is volgens Utrechtse studentenunie Vidius weer niet haalbaar: “Onderzoek wijst uit dat de invoering en controle van zo’n trajectkaart duurder is dan wat er bespaard moet worden”, zegt voorzitter Harm De Jong.

Hoe er dan wel geld bespaard kan worden en wanneer dat zal zijn is voorlopig even niet aan de orde. Wil je meer weten over de OV-studentenkaart, lees dan dit artikel van het Parool even door.

En kijk vrijdag om 15.00 natuurlijk naar CampusTalk om

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.