Column – Straatmuzikant

straatmuzikantAls student in Utrecht loop je bijna elke dag langs ‘de straatmuzikant’. Je weet wel, die man die altijd onder aan de trap staat bij busstation Zuid. Met z’n accordeon. En muts. En sinds een paar weken ook handschoenen. En dat eeuwige koffertje. Waar eigenlijk bijna nooit wat in zit. Wat drijft zo’n man dan om daar elke dag, vanaf een uur of 8 (respect) te gaan staan? Wat zal er door zijn hoofd gaan als al die duizenden mensen hem steeds voorbijlopen? Hem straal negerend. Zal hij het gevoel hebben dat er mensen zijn die naar zijn muziek luisteren? Dat ze ervan genieten? Of weet hij zelf ook wel dat het het gros alleen maar irriteert? Zich dagelijks ergert aan het geluid uit zijn accordeon. Wat door merg, been en iPod gaat.

 

Toch voel ik ook elke keer weer een soort van bewondering voor de man met de accordeon. Elke dag, door weer, wind, sneeuw en vrieskou, onder aan die trap. Waarom gaat hij niet gewoon lekker binnen zitten? In de (iets) warmere stationshal? Trekt het buspubliek hem meer dan de rest van de reizigers? Misschien denkt hij dat buspubliek minder gehaast is omdat de bussen vaker gaan. Maar dat valt denk ik toch vies tegen. Buspubliek is namelijk helemaal niet leuk. ’s Ochtends zijn ze chagrijnig bij het idee dat ze weer die drukke bus in moeten. ’s Middag zijn ze nog geïrriteerder omdat ze net als een hamburger zijn geplet in bus 12, die ook nog eens in de file stond.
Wat ik me ook afvraag is waar de beste man de kunst van het accordeon spelen geleerd heeft. Zal hij vroeger in de villa van zijn ouders in Blaricum les hebben gehad van een privéleraar? Of heeft hij het geleerd in een kindertehuis in Roemenie? Accordeon spelen is helemaal niet makkelijk, volgens mij. Zal hij noten kunnen lezen? Of doet hij alles uit zijn hoofd? Eigenlijk heb ik nooit echt goed geluisterd naar zijn repertoire. Top 40 muziek of meer klassiek? Geen idee eigenlijk. Ik ga morgen even luisteren.

 

Dan nog de opbrengst. Is het echt zo dat hij weinig krijgt, of leegt hij zijn koffer gewoon vaak zodat het lijkt dat hij niks krijgt en zo medelijden willen wekken? Misschien is het wel een hele slimme marketingman. Wie weet heeft hij vorig jaar zijn ‘boven-de-Balkenende-norm’-kantoorbaan opgezegd omdat hij een gat in de markt zag.

 

Allemaal vragen waar alleen de man zelf een antwoord op heeft. Snel een interview met hem regelen. Of zal ik dan doorverwezen worden naar zijn manager?

Eén gedachte over “Column – Straatmuzikant

  • 23 januari, 2014 om 22:55
    Permalink

    Ik had zelf nooit zo bekeken, super leuk bedacht! Je hebt gelijk: in de ochtend waardeer ik het een stuk minder, dan wanneer ik weer naar huis ga na een lange dag school.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.