Datingsite plaatst foto’s van Utrechters ongevraagd op Facebook

De Facebookpagina 'Vrijgezellen uit Utrecht' is inmiddels verwijderd.
De Facebookpagina ‘Vrijgezellen uit Utrecht’ is inmiddels verwijderd.

Het zal je maar gebeuren: je zit onbezorgd door je Facebooktimeline te scrollen en ineens zie je een foto van jezelf op de Facebookpagina ‘Vrijgezellen uit Utrecht’. Het gebeurde tientallen jongens en meiden uit de provincie Utrecht. Hun foto’s waren zonder toestemming gebruikt en geplaatst met een aanprijzende tekst. Dat is heel vervelend, maar niet verboden.

Dat zegt Xander Bouwman, student Informatiekunde en privacyvoorvechter bij Bits of Freedom. “In Nederland kennen we passief portretrecht. Je mag wel zonder toestemming foto’s van iemand op internet plaatsen, maar als diegene verzoekt het offline te halen, dan ben je daartoe verplicht.”

De bewuste Facebookpagina is na alle commotie offline gehaald. De beheerders verklaarden eerder tegenover het Algemeen Dagblad dat ze de regels niet overtreden. “Als mensen eraf willen, dan halen wij de foto er direct af”, zegt een van hen anoniem tegen het AD. Waarom ze hebben besloten de pagina tóch offline te halen, is onbekend.

Volgens Bouwman gebeurt het vaker dan mensen doorhebben dat foto’s zonder toestemming online worden gezet. “Als er een fotograaf rondloopt op een feest en die foto’s worden online gezet, dan is dat ook gebeurd zonder jouw toestemming. Maar dan vinden mensen het vaak niet erg. Bij deze Facebookpagina was het natuurlijk wel twijfelachtig of het oké is wat de beheerders deden.”

Er is inmiddels wel een nieuwe ‘Vrijgezellen uit Utrecht’-pagina opgedoken, maar deze heeft met iets meer dan 300 likes lang niet zoveel volgers als de oude pagina, die er meer dan 2000 had.

3 gedachten over “Datingsite plaatst foto’s van Utrechters ongevraagd op Facebook

 • 21 januari, 2014 om 15:31
  Permalink

  Ik ben benieuwd wat er met al die andere ‘Vrijgezellen uit …’-Facebookpagina’s gaat gebeuren!

 • 21 januari, 2014 om 11:37
  Permalink

  En hoe weet ik of ik op zo’n site sta? Lijkt mij heel onaangenaam!

 • 19 januari, 2014 om 18:38
  Permalink

  Ik zou het ook echt heel vervelend vinden als mijn foto ongevraagd op zo’n Facebook-pagina zou verschijnen. Heel goed dat ze de pagina verwijderd hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.