Drijvende vuilniswagen

Bier, frisdrank en afval: het wordt allemaal gebracht en opgehaald via de Utrechtse grachten. Ideaal voor restaurant- en caféhouders in de binnenstad. Want zij hoeven niet te sjouwen met fusten bier en vuilniszakken. Dat doen speciale boten: en die varen op stroom.

Al in 2010 introduceerde Utrecht de bierboot: een vrachtboot die de horeca van drank voorziet. De boot, genaamd ‘De Stoomboot’, vaart op groene stroom. Dat bespaart jaarlijks 16,5 ton aan CO2 uitstoot, verzekerde de gemeente Utrecht ons. Een ander voordeel van het elektrische vaartuig: je hoort hem nauwelijks.

Afvalboot

De bierboot, die ook de voorraad van bijvoorbeeld kledingwinkels kan aanvullen, was een succes. Daarom werd twee jaar later besloten ook het afval via een elektrische boot op te halen. De Ecoboot haalt glas, papier en restafval op. Dat scheelt een hoop sjouwen én maakt vuilniswagens overbodig.

Half miljoen euro

Voor de afvalboot moest de gemeente Utrecht wel flink in de buidel tasten. Er is maar liefst een half miljoen euro in de drijvende vuilniswagen geïnvesteerd. Het grootste gedeelte daarvan is overigens gefinancierd met Europese subsidies. Voorwaarde daarvoor is wel dat Utrecht fungeert als proefkonijn. Is de Ecoboot een succes, dan vaart hij in de toekomst wellicht in meerdere steden in Nederland.

In actie

In de onderstaande video zie je de boot in actie én hoor je de ervaring van de kapitein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.