Fundamenten van gemeentepolitiek verdwijnen

De gemeentepolitiek staat aan de rand van de afgrond. Afgelopen week kwam het zoveelste bericht naar buiten van een wethouder die zijn boekje te buiten ging. In dit geval VVD-wethouder Carel van Gelder in Wijk bij Duurstede die wordt verdacht van betrokkenheid bij cannabisteelt. Maar hij is niet alleen.

Neem oud-wethouder Stolte (Den Haag) bijvoorbeeld. Of Wethouder Tielemans (Helmond), Jan den Uil (Lansingerland), Jos van Rey (Roermond), Peter Pustjens en Jo Verheesen (beiden Echt-Susteren). En dan zijn enkel nog een aantal wethouders genoemd. Ook de lijst met gemeenteraadsleden wordt langer en langer. Hoe geloofwaardig is de gemeentepolitiek nog?

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVR) roept gemeentelijke bestuurders inmiddels op om ”fulltime” integer te zijn als, ondanks dat een baan als raadslid deeltijd is. Zij biedt dan ook cursussen aan aan raadsleden om de integriteit binnen de raad te blijven behouden. Hoogleraar politicologie Rinus van Schendelen verklaarde in het televisieprogramma EenVandaag afgelopen week dat het ontbreken van integriteit bij lokale politici ”veel vaker voor komt dan vroeger.”

Met de gemeenteraadsverkiezingen in maart is het nog onzeker hoe groot de opkomst zal gaan zijn. De politiek lijkt volgens critici om nu een ommekeer te gaan maken, anders werken de 9000 raadsleden zich steeds verder in de knel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.