Gevaarlijke xtc in omloop

In Nederland zijn ook extra krachtige xtc-pillen in omloop, net als in België. Eerder deze week werd bekend dat er in België zware xtc-pillen in omloop zijn. In Nederland speelt dit al een tijdje, dat bevestigt een woordvoerder van het Trimbos-instituut. De pillen zijn zo gevaarlijk omdat het MDMA-gehalte in de pillen ongewoon hoog zijn.

Veel jongeren gebruiken tegenwoordig xtc. In Nederland gebruikt zo’n 60% van de jongeren die uitgaan xtc. De drug is gevaarlijker dan wordt vermoed. Het feit dat er nu zwaardere pillen in omloop zijn is een serieuze kwestie. De drug kan acute oververhitting, hartritmestoornissen of psychotische klachten opleveren. Veel jongeren gebruiken de drug omdat het relatief goedkoop is. Daarbij word je er euforisch en energiek van. Het gevaar is dat veel gebruikers de drugs roekeloos gebruiken in combinatie met drank of andere drugs.

D66 stelde in juni Kamervragen na het overlijden van een Leidse studente na het gebruik van xtc. Ze zou een xtc-pil hebben genomen waar geen MDMA, maar PMMA in zat. Bij die stof treedt het effect echter veel later op, waardoor gebruikers vaak meer drugs nemen. Het Trimbos waarschuwde toen voor het eerst voor de gevaarlijke pillen.

De levensgevaarlijke xtc-pillen zijn de Li-Ion (een ronde groene pil), de Superman (een rode pil in de vorm van een driehoek) en de Nintendo (een witte pil).

[jwplayer mediaid=”35728″]

Bron: NOS

4 gedachten over “Gevaarlijke xtc in omloop

 • 23 januari, 2014 om 21:48
  Permalink

  Is het niet zo dat je je pillen kan laten controleren?

 • 23 januari, 2014 om 20:05
  Permalink

  Jongens, gewoon geen drugs doen. Ik ben high on life!

 • 23 januari, 2014 om 19:28
  Permalink

  De hoeveelheid MDMA in pillen is de afgelopen jaren sterk gestegen, van 70 à 80 milligram tot gemiddeld zo’n 150 milligram. Wanneer onervaren gebruikers zoveel binnenkrijgen kan dit fatale gevolgen hebben.

 • 23 januari, 2014 om 17:57
  Permalink

  Ik mis heel veel duiding in dit stuk. Hoeveel MDMA zit er volgens de schrijver in een ‘normale’ pil? En hoeveel zit er dan in deze zogenaamd levensgevaarlijke pillen?

  Uit meerdere labtests is gebleken dat in witte Nintendo’s tussen de 210 en 220 mg MDMA zit; geen overdreven en al helemaal geen levensgevaarlijke hoeveelheid. Dat geldt ook voor de rode supermans, waar 203 mg MDMA in zit.

  Kortom: waar baseer je dit artikel op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.