Gevangen in een viersterren hotel

Het klinkt nou niet als een gezellig weekendje weg. Slapen in een gevangenis. Maar dit zijn vaak niet de  donkere, koude en stinkende cellen waar je in eerste instantie aan denkt. Denk eerder aan kingsize bedden, jacuzzi’s en ontbijt op bed. Overal ter wereld zijn zulke ‘gevangenishotels’ te vinden. Over deze en nog veel meer mogelijkheden wordt momenteel nagedacht voor het Wolvenplein in Utrecht, aangezien zij in 2015 de deuren sluiten en nog niet weten wat er met het pand gaat gebeuren.

liberty_hotel_bigEen succesvol voorbeeld van een omgebouwde gevangenis is het viersterren Liberty Hotel in Boston, Amerika. Na 120 jaar de beruchtste criminelen van Boston gevangen genomen te hebben, werd er in 1973 besloten dat de gevangenis ongeschikt is als bajes. Pas in 2001 werd er bedacht een luxe hotel van te maken. Enkele elementen van de beruchte tijd zijn nog terug te vinden in het hotel, maar het is voornamelijk verschrikkelijke luxe.

Achter Nederlandse tralies

Zulke hotels zijn niet alleen in landen als Amerika te vinden. Ook in Nederland zijn er enkele luxe gevangenishotels. Zoals het Arresthuis in Roermond. Voor €120,- per nacht slaap je in een kamer ter grootte van drie cellen. Elementen van de oude gevangenis zoals het oude trappenhuis, de celdeuren en de teksten van gevangen op de muren zijn bewaard gebleven. Benieuwd naar dit hotel? Een rondleiding door dit bizarre hotel is binnenkort te bewonderen op CampusTalk!

Terug naar de Sovjet Unie

Ben je toch meer in voor avontuur, spanning en actie? Misschien is een bezoekje aan Letland dan een idee. En dan vooral het hotel Karosta in Liepaja. Dit hotel noemt zichzelf onvriendelijk, onverwarmd en oncomfortabel. En daar is elk woord van waar. Deze voormalige gevangenis was in handen van de KGB, de Komitet gosoedarstvennoj bezopasnosti. Oftewel: de belangrijkste geheime dienst van de Sovjet-Unie. Hier werden onder andere Joodse intellectuelen, geleerden en andersdenkende schrijvers opgesloten en niet fysiek, maar psychisch gemarteld. De gevangenis is in 1997 voorgoed gesloten, maar uiteindelijk toch in gebruik genomen als hotel. Het enige punt is: Er is niets veranderd sinds de tijd van de Sovjet Unie.

Benieuwd wat er gebeurt als je de gevangenis binnenkomt? Hieronder vind je een sfeerbeeld van het Karosta!


Grotere kaart weergeven

8 gedachten over “Gevangen in een viersterren hotel

 • 1 juli, 2014 om 10:08
  Permalink

  Heel bijzonder! Al zou ik de luxe van een hotel niet willen missen. Ik zou dus nooit voor de laatste optie kiezen. Het moet wel vakantie blijven. 😉

 • 17 januari, 2014 om 11:25
  Permalink

  Gevangen in een viersterren hotel klinkt niet verkeerd. Zou graag eens met eigen ogen aanschouwen hoe een gevangenis is omgetoverd!

 • 16 januari, 2014 om 18:05
  Permalink

  Ik zie het wel zitten om een nachtje door te brengen in de Utrechtse gevangenis, op hotel basis dan natuurlijk! Hopelijk worden plannen om een hotel van Wolvenplein te maken doorgezet.

 • 14 januari, 2014 om 10:47
  Permalink

  Helaas kan ik geen goede reden bedenken om af te reizen naar Roermond, anders had ik mezelf graag een nachtje opgesloten.

 • 13 januari, 2014 om 09:12
  Permalink

  Grappig dat mensen vrijwillig willen overnachten in een gevangeniskamer

 • 11 januari, 2014 om 01:11
  Permalink

  mijn compliment; gave “mail” in Roermond waar ik zeker aan zal denken. Hoop dat stadsgevangenis ook een creatieve bestemming gaat krijgen. Site ook sterk, wel een beetje morbide dat KGB “hotel” maar juist daardoor interessant!

 • 10 januari, 2014 om 16:36
  Permalink

  Beetje aparte manier van overnachten, maar misschien toch wel leuk om het een keer te doen!

 • 10 januari, 2014 om 15:20
  Permalink

  Echt een gaaf hotel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.