Hulp uit onverwachte hoek

In de uitzending hebben we kunnen zien dat buurt en cultuurhuizen in Utrecht geen of minder subsidie krijgen. Alice van Rooij en Bram de Goede van buurthuis In de 3 Krone vertelden bij ons in de studio hoe zij met deze bezuiniging om gaan. Inez Treffers werkt bij SOON en helpt In de 3 Krone met het op eigen benen staan. Maar wie is de opdrachtgever van SOON?

Buurthuis

Inez Treffers
Inez Treffers

 

Wat is SOON voor een bedrijf?

 

‘SOON is een bureau voor sociaal ondernemerschap, wat betekent dat ze zich bezighouden met projecten die gericht zijn op het creëren, ontwikkelen en bevorderen van sociaal ondernemen op allerlei manieren. Dit bijvoorbeeld in opdracht van andere bedrijven of organisaties, maar ook door middel van eigen initiatieven zoals de Daktuin – een inspiratieplek en platform wat tijdens de zomermaanden op de Uithof gevestigd wordt.’

 

– Jij bent bezig met een project waarbij je buurthuizen in Utrecht helpt om op eigen benen te staan, wat is precies jouw rol hierin en hoe ga je te werk?

 

‘Ons project wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Utrecht. Er is minder of helemaal geen subsidie over voor buurthuizen. Sociaal ondernemerschap is een manier om buurthuizen toch draaiende te kunnen houden. Alle activiteiten en bezigheden worden dan uitgevoerd door de wijkbewoners zelf. Zij dekken hun eigen kosten, maar blijven wel maatschappelijke waarde creëren in de buurt. Het wordt dan ondernemen met een sociaal doel. Hoe dit precies moet, zoek ik uit in mijn stagetraject door mee te lopen bij buurthuis In de 3 Krone en onderzoek te doen, samen met twee andere stagiaires. SOON werkt hierbij samen met stichting Academie van de Stad, zij houden zich bezig met ontwikkeling en leefbaarheid in de stad.’

 

-Hoeveel buurthuizen ondersteunen jullie als SOON?

 

‘Op dit moment richt het project zich op één buurthuis, In de 3 Krone, maar het eindproduct van dit traject zal onder andere een brochure zijn. Deze zou voor andere buurthuizen (of projecten) in Utrecht kunnen dienen als handleiding en leidraad bij een overgang tot een zelfbeherend buurthuis wat geen subsidie meer ontvangt maar wel wil blijven bestaan.’

 

– Ik snap dat bij verschillende buurthuizen een verschillende aanpak nodig is, maar wat zijn veranderingen die elk buurthuis moet maken?

 

‘Kort gezegd zijn de belangrijkste aspecten het actief werven van vrijwilligers en vooral opletten waar bewoners behoefte aan hebben. Een buurthuis is er voor de wijkbewoners, dus als zij ideeën of wensen hebben is het belangrijk daar naar te luisteren. Ook zullen vrijwilligers van het buurthuis ‘commerciëler’ moeten gaan denken: waar kunnen bijvoorbeeld kosten op worden bespaard en voor welke activiteiten kan er een entreeprijs worden gevraagd? Deze manier van denken kom je niet snel tegen bij welzijnsorganisaties zoals buurthuizen, dus dat blijft een lastige uitdaging.’

 

– Er wordt natuurlijk op de subsidies bezuinigd omdat er minder geld is, maar wie betaalt jullie?

 

‘De gemeente Utrecht is opdrachtgever en ook geldschieter van dit project. Op de lange termijn hebben zij er veel aan, omdat ons project dient als een soort pilot. Het is de bedoeling dat de bevindingen die binnen dit project worden gedaan, een voorbeeld vormen voor de vele zelfbeheerprojecten die nog moeten volgen.’

 

-Wat is volgens jou de primaire rol van een buurthuis?

 

‘Voor mij is dat het “zijn voor de wijk”. Het buurthuis is er voor iedere wijkbewoner en draagt bij aan de leefbaarheid van een wijk.’

 

– Een aantal mensen zullen zeggen: ‘Ik vind het helemaal niet erg dat zo’n buurthuis geen subsidie meer krijgt, laat ze maar hun eigen geld verdienen’. Wat vind jij hier van?

 

‘Een buurthuis is een welzijnsorganisatie en hierin je eigen geld gaan verdienen is een lastige omslag om te maken. De maatschappelijke functie die een buurthuis heeft is heel belangrijk, maar soms ontzettend lastig te combineren met ondernemen. Kun je het bijvoorbeeld maken om de entreeprijs van balletlessen omhoog te doen als ouders dit amper kunnen betalen? Je eigen geld verdienen en tegelijkertijd functioneren als maatschappelijk verantwoorde organisatie is makkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk zijn er wel mogelijkheden, dit onderzoeken wij nu ook binnen het project. Er zal bij veel buurthuizen veel moeten veranderen en dit zal niet zonder pijnlijke beslissingen gaan, maar sociaal ondernemen biedt mogelijkheden. Hopelijk zal er over een paar jaar progressie zijn gemaakt door Utrechtse buurthuizen.’

Inez aan het werk
Inez aan het werk

Worden er bij jouw in de buurt ook buurthuizen met sluiten bedreigd? Wat voor initiatief neem jij om dit tegen te houden of vind je het wel prima dat ze gesloten worden?

2 gedachten over “Hulp uit onverwachte hoek

  • 16 januari, 2014 om 09:27
    Permalink

    Leuk verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.