Interview met kreeftendeskundige Bram Koese

medewerker aquatische macrofauna (waterbeestjesmedewerker)
Bram Koese, medewerker aquatische macrofauna (waterbeestjesmedewerker)

De Amerikaanse rivierkreeft domineerde in 2009 het nieuws. In bijna elke Nederlandse poldersloot waren de kreeften te vinden, zo ook in Utrecht. De beestjes zouden helder water veranderen in modderige poelen en koeien laten struikelen in de holtes die zij graven in de oevers van weilanden. Hun zeer lage aaibaarheidsfactor maakte het diertje er ook niet geliefder op. Inmiddels horen we weinig meer van de kreeft. Betekent dit dat de plaag over zijn hoogtepunt heen is? Samen met kreeftenonderzoeker Bram Koese duikt CampusTalk de polderslootjes in. 

Welke soort veroorzaakt op het moment de meeste overlast?
,,Op het moment is dat de rode Amerikaanse rivierkreeft. Die is amphibies, houdt niet van diep water maar begeeft zich aan het oppervlak. Met warm weer gaat hij het land op en dat is wat mensen vaak griezelig vinden.”

Wat voor overlast geeft de kreeft precies?
,,Er zijn denk ik twee soorten overlast. Eén is dat de waterkwaliteit achteruitgaat. Het water wordt troebel doordat de beesten houden van graven. Een andere vorm van overlast zijn de molshopen die de kreeften vooral in de nazomer creëren. Ze spitsen echt je tuin om.”

Boeren hebben toch ook last van kreeften?
,,Nee, ik denk dat dat wel meevalt. Kijk het zijn geen muskusratten. Kreeften graven wel, maar niet zo extreem diep. Muskusratten graven tot meters diep in de kant, waardoor verzakkingen ontstaan. Daar maakt de kreeft zich niet schuldig aan.”

Vormt de kreeft een bedreiging voor de andere dieren in het water?
,,De kreeft wordt vaak gezien als vleeseter, maar dat is hij niet. Hij is een ontzettende opportunist: hij kan bij wijze van spreken van modder leven. Dus ik denk, ondanks de kritiek, dat hij niet zo slecht voor zijn omgeving is.”

Is de plaag nu over zijn hoogtepunt heen?
,,De plaag in 2009 werd door de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft gedomineerd. Inderdaad lijkt die nu over zijn hoogtepunt heen. De geknobbelde is in tien jaar tijd opgekomen en daarna in één keer heel erg teruggezakt. Het is moeilijk om te zeggen waar die terugval vandaan komt. Je ziet het wel vaker met plaagdieren. Die exploderen op een zeker punt en dan, door bijvoorbeeld een ziekte of doordat ze elkaar wegconcurreren, zakt het ineens in. De geknobbelde rivierkreeft is dus nu een beetje uit beeld geraakt.”

Maar waardoor dat precies komt dat weten we niet?
,,Wat er exact is gebeurd dat weten we inderdaad niet. Wat we wel zien, is dat de geknobbelde rivierkreeft moeite heeft met terugkomen, omdat de rode rivierkreeft zijn gebied aan het innemen is. Die twee soorten voelen zich thuis in hetzelfde landschap, met het verschil dat de rode zich twee keer zo snel voortplant.”

Is bevissing een oplossing om de populatie in toom te houden?
,,Ik denk eigenlijk dat je door wegvangen de groei stimuleert. De overgebleven kreeften krijgen meer ruimte en kunnen dus harder groeien. Je krijgt in plaats van heel veel kleine kreeften, minder maar veel grotere kreeften.”

Screen shot 2014-01-07 at 12.58.05 PM
Koese zoekt naar ingegraven kreeft

 


 

 

 

 

 

 

Screen shot 2014-01-07 at 12.58.36 PM
,,Pak een kreeft nooit bij zijn scharen, net zoals bij een salamander, laat hij zijn uiteinden dan los.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.