Kanaalstraat in de lift

Het is het kloppend hart van de Utrechtse wijk Lombok: de Kanaalstraat. Dagelijks halen inwoners van heel Utrecht er hun vlees, groente en fruit. Daar spinnen de vooral allochtone ondernemers garen bij. De winkeltjes in de Kanaalstraat worden daarom geüpgraded.

Ramazan Ergün begon in 2008 een Turkse bakkerij in de Kanaalstraat. Maar na vijf jaar besloot Ergün het roer om te gooien: “Mensen verwachten steeds meer kwaliteit en luxe. Mijn bakkerij is daarom inmiddels een lunchroom.” Onder de naam Simit Delight verkoopt de Utrechtse ondernemer er onder meer belegde broodjes, baklava en koffie.

Plasmaschermen

“Je ziet dat steeds meer ondernemers in de Kanaalstraat hun zaak uitbreiden. Eigenlijk kun je dus niet achterblijven,” legt Ergün uit.

Zijn zaak is sinds de verbouwing onherkenbaar veranderd. De mintgroene muren hebben plaats gemaakt voor strakke zwart-witte kleuren. Het menu wordt weergegeven op plasmaschermen. Aan een van de tafeltjes in de winkel drinken twee mannen koffie. Een vrouw komt de zaak binnen en vraagt om een stokbrood. “Sorry, maar we verkopen alleen nog belegde broodjes. We zijn nu een lunchroom.”

Studenten en yuppen

Dat de ondernemers in Lombok hun winkels uitbreiden, heeft volgens Ergün vooral te maken met de samenstelling van de wijk. De laatste jaren is Lombok steeds meer studenten en yuppen gaan huisvesten. “Die verwachten nu eenmaal meer kwaliteit.”

2 gedachten over “Kanaalstraat in de lift

  • 13 januari, 2014 om 10:24
    Permalink

    Lombok heeft de afgelopen decennia natuurlijk veel veranderingen meegemaakt. Ik denk dat verandering goed is voor de wijk zolang alles maar wel toegankelijk blijft voor iedereen.

  • 10 januari, 2014 om 15:21
    Permalink

    Ik vind Lombok leuk zoals het is. Van mij hoeft het niet te veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.