Kwispelende hond is niet altijd een blije hond

Het was een weggemoffeld nieuwsberichtje, ergens in een Metro van vorige week. ”Kwispelen werkt anders dan we denken,” stond er boven het korte artikel over een onderzoek aan de Universiteit van Trente (Italië). De kop verraadt de strekking van het verhaal, meer woorden zijn er eigenlijk ook niet nodig.

Toch zijn er waarschijnlijk genoeg alarmbellen die gaan rinkelen wanneer je het verhaal leest. Een kwispelende hond is niet altijd een blije hond, zo zegt Metro. Sterker nog, het ligt er volgens de krant net aan naar welke kant de staart van de hond kwispelt. Kwispelt een hond richting de linkerkant, dan is hij onrustig en andersom.

Een gigantische misvatting zou je zeggen. Toch blijkt dat in de wereld van kynologie het al jaren een bekend gegeven is dat een kwispelende hond geen blije hond is. Daarom geven veel kynologen en hondentherapeuten trainingen aan ontwetende baasjes over de misvattingen die zij hebben over hondengedrag. Wat dat zijn er nog al wat.

Samantha van Leur is dierenartsassistente en heeft haar eigen hondenschool. Maandelijks gaat zij op huisbezoek bij baasjes die met de handen in het haar zitten. Volgens Van Leur zitten de meeste misvattingen over hondengedrag in de hoek van de dominantie. Ook de antropomorfisering (het ‘vermenselijken’ van hondengedrag) speelt volgens andere kynologen mee bij de misvattingen over hondengedrag.

Wil je meer weten over misvattingen omtrent hondengedrag? Kijk dan vrijdag 20 december 2013 naar Campustalk!

http://www.youtube.com/watch?v=yKHznwVTxYg

Eén gedachte over “Kwispelende hond is niet altijd een blije hond

  • 21 januari, 2014 om 11:41
    Permalink

    “Nee, mijn hond doet je echt niks!”, aldus het baasje van de hond die mij beet. Niet te vertrouwen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.