Licht in het donker

2008_eu_c_grSterren kijken. Het is een bezigheid als het donker is. Maar is het in Utrecht wel donker genoeg om De Kleine Beer goed te zien. Als het aan Wim Schmidt ligt niet. ‘In Utrecht maken we zo veel gebruik van kunstlicht dat de sterren niet goed te zien zijn.’

 

 

Wim is lichthinderdeskundige. Hij meet licht in heel Nederland en met zijn verzamelde gegevens en mooie afbeeldingen helpt hij instanties om het donkerder te maken in Nederland. Het spreekt voor zichzelf dat er in het meten van licht veel tijd zit. Maar goed apparatuur is ook belangrijk. Toch kan je nu zelf ook de donkere plekken vinden, als je in het bezit bent van een iPhone 5.

The Dark Sky app is volgens Wim een hele handige. ‘Het is natuurlijk niet zo professioneel als de apparaten die ik heb maar het werkt heel goed.’ Ook kun je gelijk zien wanneer het gaat regenen en of er wolken zijn de komende tijd.

licht

‘Het is belangrijk dat we met z’n allen bewust worden dat kunstlicht, vooral in de grote steden, ongezond is voor dieren maar ook voor mensen. Het verstoord namelijk het dag- en nachtritme.’ Dat kunstlicht ongezond is dat valt snel te begrijpen maar het moet de bewoners wel een veilig gevoel geven.

Wat heeft jouw voorkeur: Een veilige en lichtgevende nacht of een mooie donkere nacht?

Eén gedachte over “Licht in het donker

  • 23 januari, 2014 om 22:24
    Permalink

    Mijn voorkeur gaat uit naar een mooie donkere nacht. Op de snelweg is de verlichting steeds vaker uit. Toch als je een heel stuk moet autorijden merk je dat je sneller moe wordt. Kan het licht niet wat vaker uit in de steden zelf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.