Meer wietplantages opgerold: oplossing binnen handbereik?

Netbeheer Stedin heeft het afgelopen jaar meer wietplantages ontdekt dan in voorgaande jaren. Het was een item in het NOS Journaal, ergens vorige week. Wietplantages halen al decennialang het bloed onder de nagels van politie en justitie vandaan en zware criminaliteit binnen de handel in cannabis neemt alleen maar verder toe.

Met de statistiek dat twintig procent van de branden in Nederland cannabisteelt-gerelateerd zijn rijst de vraag wat de oplossing voor dit sterk groeiende probleem is. Diverse politiekorpsen in Nederland zijn om die reden begonnen met het uitdelen van zogenaamde ‘geurkaarten’ aan burgers zodat zij een wietplantage kunnen ruiken als er een in de buurt van hun huis blijkt te zijn. De reden hiervoor is onder andere dat ”een blow niet hetzelfde ruikt als een wietplantage.”

Maar de landelijke fractie van D66 is al jaren voor het legaliseren van wiet. De oplossing ligt volgens hen dus niet bij de oplettende burger en betere surveillance van opsporingsdiensten, maar bij de kern van het probleem. Volgens D66 scheelt het een hele boel tijd als er geen aandacht meer wordt besteedt aan opsporing van criminelen die zich bezig houden met cannabisteelt. Voorlopig is het nog steeds geen probleem in Nederland om aan wiet te komen, laat staan zelf te telen, zo laat ook onderstaand filmpje zien.

http://www.youtube.com/watch?v=KTH9XUfhonE

De laatste ontwikkelingen op het gebied van cannabisteelt komt echter verrassend genoeg uit de hoek van diverse Nederlandse gemeenten. Zij zien heil in staatsgereguleerde plantages om zo belastingen te innen en toezicht te houden op de kwaliteit van de wiet en niet op de laatste plaats het gebruik van levensgevaarlijke bestrijdingsmiddelen. En uiteraard blijft Utrecht in deze kwestie niet achter, want vanaf dit jaar kunnen wij volgens sommigen gezellig met zijn allen naar de Wietclub!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.