Mieke is gek op orchideeën

Met haar verzameling van zo’n 700 orchideeën mag Mieke Lammers zich gerust een echte orchioot noemen.  Sinds Mieke lid is geworden van de Orchideeënvereniging is er geen houden meer aan. In haar tuin staat een kas waar ze met heel veel liefde alle planten verzorgt. 

OrchideeWat is een ‘makkelijke’ orchidee om mee te beginnen?

“De makkelijkste orchideeën koop je toch vooral in een tuincentrum. De meeste orchideeën (hybrides) die daar te koop staan zijn speciaal gekweekt om alle goede eigenschappen, wat betreft het groeien en bloeien, van een plant bij elkaar te krijgen. De makkelijkste orchidee voor de huiskamer is misschien wel de Phalaenopsis. Deze plant doet het prima en is in diverse kleuren te verkrijgen. Zelf ben ik ook ooit met deze plant begonnen. ”

Is het mogelijk een orchidee gewoon in de huiskamer te houden? Of moet je dan speciale spullen aanschaffen?

“Er zijn heel veel orchideeën die je prima in de huiskamer kan kweken. Als je maar de juiste planten aanschaft. Jarenlang heb ik heel veel verschillende soorten, maar vooral ook botanische, in de  huiskamer gekweekt. Hoe meer je je er in verdiept, hoe beter je kan beoordelen of een plant in de huiskamer kan. Je hoeft geen speciale dingen aan te schaffen als je een orchidee in de huiskamer hebt staan. De plant kan redelijk goed tegen de gewone huiskamertemperatuur en luchtvochtigheid. Het water geven is heel erg belangrijk. Veel orchideeën gaan dood omdat ze juist teveel water krijgen. De plant moet eerst droog zijn voordat hij weer water krijgt. Het beste is de pot tot 3/4 in een bak lauw water (met een beetje voeding, de helft van de aanbevolen hoeveelheid) te zetten en zo een halfuur te laten staan. Dan de plant laten uitlekken en weer terug op zijn plek zetten. Afhankelijk van het jaargetijde, de temperatuur en dergelijke moet dit om de 5 a 10 dagen gebeuren.”

 Is een orchidee uit het tuincentrum of de supermarkt wel een ‘echte’ orchidee?

“Alle orchideeën in tuincentra zijn orchideeën, maar wel vaak hybrides. Ze hebben dan dus alle sterke eigenschappen van diverse ouders. Daardoor zijn ze makkelijker te kweken dan de botanische soorten.”

Heeft deze plant net zoveel verzorging nodig als een plant uit jouw kas?

“Ik heb heel veel botanische soorten. Die zijn vaak wat lastiger te kweken. Maar als je goed uitzoekt wat een plant nodig heeft dan kan je al redelijk voor de aanschaf beoordelen of de plant het bij jou zal doen. Iedere kas is anders wat klimaat betreft. En wat bij de een in de kas niet wil bloeien doet het bij een ander soms prima. Orchioten geven dan ook nog wel eens planten aan een andere orchioot omdat de plant het bij hen niet wil doen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.