Moet de Van Sijpesteijnkade behouden worden?

Utrecht staat vol met monumentale panden. Afgelopen maand heeft de gemeente Utrecht 33 industriële panden aangewezen als beschermd gemeentelijk monument, waardoor deze binnen een bepaalde bescherming vallen. Slopen en verbouwen is dan niet zo makkelijk meer. Toch zijn er ook gebouwen die niet tot het industrieel erfgoed behoren en ‘zomaar’ gesloopt mogen worden, tot grote onvrede van Utrechters.

Journaliste Martine Bakker stelt in mei 2013 in een brief dat de laatste authentieke bebouwing in het stationsgebied tussen nu en 2015 gesloopt is en dat ‘eigenlijk niemand’ dat wil. De Van Sijpesteijnkade aan de westkant van het stationsgebied zal verdwijnen.

Van het bestaande blokje blijft een monument, verplicht, bewaard. De rest wordt gesloopt. Terwijl het behouden van de hele markante rij aan het water een uiterst aangename plint zou opleveren – sterker nog – nu al vormt. Bovendien bestendigt de kadebebouwing een van de weinige historische patronen die het stationsgebied nog rest.”

Volgens Bakker mag de Van Sijpesteijnkade absoluut niet verdwijnen en denkt dat de kade prima in te richten is tot een nieuwe bestemming.

“De Van Sijpesteijnkade is veruit de leukste plek van het stationsgebied. De kade biedt uitzicht op het populaire Lombok en je ziet er altijd wel iemand langsfietsen die je kent. Concentreer er al die functies waar de randstadnomade om vraagt, zoals goede koffie, wifi, fietsenstalling en een beetje authenticiteit. Pas bij het inrichten de methode van place-making toe, maak daarbij gebruik van de jonge creatieve ondernemers waar Utrecht er zoveel van heeft. Want Utrecht blijft tenslotte ook maar Utrecht, of, wat zeg ik, wil graag Utrecht blijven. Juist in het stationsgebied.”

Martine Bakker is niet de enige die het niet eens is met de sloop van de Van Sijpesteijnkade.

De plannen van de gemeente zijn vooralsnog niet veranderd. Op CU030 is te zien wat de plannen voor de Van Sijpesteijnkade precies zijn.

Wat moet er volgens u met monumentale panden of panden die ‘typisch Utrechts’ zijn gebeuren? Voor eeuwig bewaren of gewoon slopen en er iets nieuws voor in de plaats bouwen?

sijpesteijnkadelowres

Eén gedachte over “Moet de Van Sijpesteijnkade behouden worden?

  • 8 januari, 2014 om 16:11
    Permalink

    Het zou inderdaad voor eeuwig zonde zijn als de oude huizen verdwijnen. Men heeft in de jaren zestig al de fout gemaakt om het oude station plat te gooien en daar dat lelijke Hoog Catherijne op te bouwen. Maak dezelfde fout niet twee keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.