Mussen afvinken

Menig Nederlander zit dit weekend weer uit het raam te turen, en niet voor niets: het was weer tijd om tuinvogels te tellen. Met de afvinklijst op schoot of met de app op de telefoon worden op dit moment weer veel parkieten, eksters, merels en huismussen geteld.

Hoe het precies werkt? Je kunt deze lijst printen, deze lijst op internet invullen of de app downloaden. Op de lijst vindt u de meest voorkomende tuinvogelsoorten van Nederland. U vult in welke vogelsoorten u binnen een half uur in uw tuin spot en geeft uw telling door. Op deze manier kan door de Vogelbescherming een goed beeld worden geschetst van de vogelsoorten in de Nederlandse tuinen.

De gratis Tuinvogeltelling-app is er dit jaar voor het eerst. Op deze app kun je niet alleen invullen welke vogels je in je tuin hebt gezien; hij helpt je ook met het benoemen van de vogel die je ziet. Bovendien geeft hij extra informatie over de vogels. Je kunt de app zelfs je eigen vogeldagboek bijhouden, zodat je ook na dit weekend nog vogels kunt tellen. Zaterdag was de app al meer dan 80.000 keer gedownload.

Vorig jaar en de voorgaande jaren werd de huismus het vaakst gespot. De koolmees kwam op de tweede plek en de merel op de derde.

Mussen enzo

Wilt u ook tellen? Meedoen kan nog tot en met maandag 12.00 uur! De tussentijdse telling is hier te vinden.

3 gedachten over “Mussen afvinken

 • 21 januari, 2014 om 11:45
  Permalink

  Sinds wij zo’n ‘pindakaashuisje’ in de tuin hebben, worden we geterroriseerd door merels en eksters (apart eigenlijk dat eksters niet eens in de hierboven getoonde top 9 staat)! Het heeft ook wel iets gezelligs al die vogels in de tuin 🙂 Heb ze helaas niet kunnen tellen…

 • 21 januari, 2014 om 11:35
  Permalink

  Helaas blijf ik het lastig vinden om de koolmees en de pimpelmees uit elkaar te houden. Zo’n vogeltelling is toch moeilijker dan je denkt!

 • 19 januari, 2014 om 13:25
  Permalink

  Ik wilde ook vogels gaan tellen maar na het half uur was er nog geen vogel in mijn tuin verschenen. Misschien moet ik wat vogel-artikelen in mijn tuin plaatsen zoals een huisje, voerbolletjes of een waterbakje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.