Nieuw anti-pestprogramma KiVa helpt écht

Bron: KiVa
Bron: KiVa

Het nieuwe anti-pestprogramma KiVa is een groot succes in Nederland én in Finland. KiVa betekent ‘leuk’ of ‘fijn’ in het Fins en staat eveneens voor de afkorting van ‘tegen pesten’. KiVa wordt inmiddels op meer dan 90% van de scholen in Finland gebruikt en voorkomt pesten in 40% van de gevallen.

Om te onderzoeken of het Finse programma ook in Nederland werkt, is de Rijksuniversiteit Groningen met een aantal partners uit de onderwijspraktijk begonnen met een experiment om KiVa in Nederland te introduceren. Basisschool De Overkant in IJsselstein doet mee aan deze pilot en is gestart in de gehele bovenbouw. KiVa-juf Claudia geeft de KiVa-lessen aan kinderen uit groep 6, 7 en 8.

Onderzoeksresultaten

De toepassing van het in Finland ontwikkelde anti-pestprogramma KiVa vermindert pestklachten in Nederland met meer dan vijftig procent. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de evaluatie die onder leiding van RUG-socioloog René Veenstra werd gehouden bij tienduizend leerlingen afkomstig van 99 scholen.

De kern van de Finse aanpak is gericht op bewustwording in de hele klas en niet alleen bij dader of slachtoffer. Concreet lesmateriaal zet leerlingen aan tot nadenken over pesten en wat het betekent voor degene die gepest wordt. Het onderzoek van Veenstra naar de KiVa-methode sluit aan bij nieuw anti-pestbeleid dat onlangs door staatssecretaris Dekker in samenspraak met de Kinderombudsman is opgezet.

Bij de KiVa-scholen in Nederland daalde het percentage kinderen dat zegt maandelijks of vaker gepest te worden van 29% in voorjaar 2012 naar 13,5% precies een jaar later. Op de scholen in de controlegroep daalde het percentage eveneens, maar beduidend minder sterk. De daling is het sterkst bij de meest schrijnende slachtoffers. De groep die dagelijks werd gepest nam met twee derde af.

2 gedachten over “Nieuw anti-pestprogramma KiVa helpt écht

  • 23 januari, 2014 om 23:26
    Permalink

    Vandaag bij een basisschool zag ik op de leslokalen nog een affiche over het aanpakken van pesten. Ik weet niet of ze op deze school de Kiva-methode gebruiken, maar wellicht moet het ze aangeraden worden. Ben blij om te zien dat er aandacht naar pesten uitgaat.

  • 23 januari, 2014 om 22:51
    Permalink

    Een goed initiatief! Maar hoe zit het met de bewustwording van kinderen op de middelbare school? Zijn daar ook zulke programma’s voor opgezet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.