ProRail begint project geleidelijnen

Bron: www.infraspecialiteiten.nl
Bron: www.infraspecialiteiten.nl

Station Utrecht Centraal is in verbouwing. Na de opening van de nieuwe stationstunnel raakten veel reizigers de weg kwijt en moesten opnieuw hun weg vinden. Om het voor blinde en slechtziende mensen het reizen prettiger te maken gaat ProRail met een nieuw project starten.

Geleidelijnen en de braillebordjes verschillen vaak op stations. ProRail laat weten het gemakkelijker voor reizigers te willen maken. Samen met de Oogvereniging Nederland heeft ProRail richtlijnen vastgesteld. Zo worden er landelijke afspraken gemaakt over plaats en de breedte van geleidelijnen. Elk station zal dan voor blinde en slechtziende mensen een makkelijk begaanbare ruimte moeten zijn.

Eind 2013 kregen reizigers met een visuele beperking al een rondleiding in het nieuwe Utrecht Centraal. Zij kregen, samen met hun geleidehond, hulp van onder andere het KNGF. Geleidehonden mogen geen gebruik maken van roltrappen. In de huidige situatie zijn de roltrappen naar voren geplaatst waardoor de normale trappen slecht te zien zijn. De rondleiding moet voorkomen dat het baasje en de hond de weg kwijt raken.

Tijdens de verbouwing van het station ontstaan er soms vreemde situaties. ProRail roept op om contact met hen op te nemen wanneer je zo’n situatie tegenkomt. Zo is het wel eens gebeurd dat op een geleidelijn een bouwhek stond of dat een lijn eindigde in de Starbucks.

Het project geleidelijnen wordt in 2014 en 2015 uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.