‘Sorry, ik mag u de wijn niet verkopen’

Met je ouders boodschappen doen op de zaterdagmiddag. Voor een hele week brood, kaas, vlees, en, misschien een flesje wijn erbij? Dat dacht de vader van de 19-jarige Lisa Oosterheerd uit Maarssen ook, toen de twee bij een filiaal van de Dirk van den Broek boodschappen gingen doen. Tot ze bij de kassa kwamen. ‘Mag ik jullie legitimatie zien?’

4433318139_69f48ef1e6_b

‘We hadden de wekelijkse boodschappen al gehaald,  maar waren toch wat producten vergeten, dus reden we nog even langs de Dirk. Met een pakje Jus, koffiebonen, wat sultana’s en een flesje wijn gingen we in de rij staan. En plots werden we om legitimatie gevraagd,’ vertelt Lisa.

 

Verhoging leeftijdsgrens

De leeftijdsgrens om alcohol te mogen kopen is sinds 1 januari verhoogd van 16 naar 18 jaar oud. Dit betekent dat iedereen tot 25 jaar zijn ID moet kunnen laten zien. De overheid heeft nu deze spotjes van ‘NIX18‘, maar blijkbaar geldt er dus ook ‘NIX’ voor de ouders!

Er blijkt super veel verwarring te zijn sinds de invoering van de nieuwe wet. En dan vooral met de regel dat er geen alcohol verkocht mag worden aan ouders die met een jongere boodschappen komen doen. Dit mag namelijk alleen niet als een caissière vermoedt dat de ouders de alcohol voor hun kinderen kopen.

‘Echt belachelijk’

”Pardon?!” zei mijn vader direct. Ik zei tegen de caissière dat ik mij niet kon legitimeren. ”Sorry, ik mag u de wijn dan niet verkopen”. Mijn vader werd boos. Hij is 54 jaar, en mag geen alcohol kopen! Waar trekken ze de grens? Toen ik 15 was en boodschappen deed met mijn ouders waren er nooit problemen, echt belachelijk.”

Uiteindelijk is zelfs de bedrijfsleider van het filiaal erbij gehaald. ‘Hij kon ons niet meer vertellen dan dat hij een fikse boete zou krijgen als de caissière geen legitimatie zou vragen, en dat wij hoe dan ook, de wijn niet zouden meekrijgen. We kunnen het nog steeds niet geloven. De volgende keer onthou ik dat ik mijn legitimatie mee moet nemen, vooral om voor mijn ouders ‘gezeur’ te voorkomen. Maar het blijft onzin.’

Verontwaardiging op Twitter

Volgens het Nederlandse instituut voor alcoholbeleid verbiedt de wet supermarkten alleen alcoholverkoop aan 18-plussers als overduidelijk is dat drank ter plekke zal worden doorgegeven aan 18-minners. Lisa is niet de enige met zo’n verhaal. In Deventer is deze soort ID-controle ook al voorgevallen. Op Twitter reageren mensen verontwaardigd:

 

2 gedachten over “‘Sorry, ik mag u de wijn niet verkopen’

  • 30 oktober, 2015 om 16:09
    Permalink

    Het is natuurlijk van de zotte dat wanneer moeders met volle boodschappen(waarbij ook alcohol zit) geen drank meekrijgen omdat hun zoontje of dochtertje erbij is. Sommige cassieres draaien hier wel een beetje in door en lijken het soms nog wel leuk te vinden ook.

  • 23 januari, 2014 om 12:48
    Permalink

    Ik snap dat ze om legitimatie moeten vragen, maar dit gaat echt te ver. Gewoon met je vader een biertje halen moet kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.