Stadia van rouwen

Uit het item over de rouwclown blijkt maar weer dat iedereen zijn eigen speciale en bijzondere manier van verdriet verwerken heeft. Bij de één kan een clown verlichting van de pijn bieden, bij de ander helpt praten en weer een ander sluit zich liever af van de wereld om het verdriet in alle rust een plekje te kunnen geven. Maar iedereen doorstaat een aantal stadia van rouwen…

Rouw

Wanneer je een dierbare verliest volgt er een proces van rouwen. De dood van een dierbaar persoon of dier kan zo’n grote impact hebben op iemands leven, dat het functioneren van die persoon tijdelijk niet goed loopt. Wanneer iemand in rouw is, ondergaat hij of zij verschillende stadia. Een rouwpatroon is niet standaard, iedereen zal dit anders doorlopen en raakt verzeild in een achtbaan van emoties. Het is een heftig proces wat veel eist van de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Bij het rouwproces kun je te maken krijgen met de volgende fases van emoties:

  • Verdriet
  • Boosheid
  • Ontkenning
  • Opstandigheid
  • Wanhoop
  • Radeloosheid

Om op de juiste manier deze emoties te verwerken zijn er nog een aantal stappen binnen het rouwproces die je moet doorlopen:

  • Aanvaarding van het verlies
  • Verwerken van de pijn
  • Je leven aanpassen aan de nieuwe situatie
  • Het verlies een plekje geven, zodat je de draad weer kunt oppakken en verder kunt gaan

Als je het gevoel hebt de verwerking van je verlies toch niet goed emotioneel aan te kunnen en blijft hangen in je verdriet, dan kun je het beste een psycholoog inschakelen. Hij of zij zal een goede begeleiding kunnen bieden bij het doorstaan van de rouwverwerking. Bij de huisarts kun je te rade gaan welke hulp in dat geval geschikt is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.