Topstukken van het Universiteitsmuseum online

Internet is de toekomst, dat beseft ook het Universiteitsmuseum in Utrecht. Met de lancering van zijn vernieuwde website heeft het museum 5635 topstukken online gezet. Er kan zeer ver worden ingezoomd op de objecten, waardoor details die met het blote oog niet te zien zijn, op de website haarscherp bekeken kunnen worden. 

Op de website van het Centraal Museum is al sinds oktober 2011 de volledige collectie van het museum te vinden. Bonny van Sighem vertelt dat zij dat destijds hebben gedaan om meer mensen te bereiken. “Een kunstcollectie is voor iedereen, en internet is het makkelijkste middel om zo veel mogelijk mensen te bereiken”, aldus de internetbeheerder. Ze vertelt dat in het museum slechts twee tot vijf procent van de hele collectie van het museum kan worden getoond, en op internet alles.
Ook voor het Universiteitsmuseum is dit een reden om de collectie op internet te zetten. Marketingmedewerker Marieke Verhoeven vertelt: “We hebben zo veel van de collectie in het depot staan, op deze manier kunnen we het toch allemaal delen.”
De website van het Centraal Museum is sinds de verandering in 2011 veel bezocht. “Mensen zoeken op Google naar bepaalde objecten en komen zo bij ons terecht”, aldus Van Sighem. Bang dat mensen niet meer willen komen omdat ze een object op internet al hebben gezien is ze niet: “De internetsite vervangt de ervaring van een museumbezoek niet, maar trekt alleen maar aandacht voor de collectie en het museum. Dit kan leiden tot meer museumbezoek.” Of de website ook voor een toename van het aantal bezoekers heeft gezorgd, weet Van Sighem niet.
Het Universiteitsmuseum verwacht volgens Verhoeven een toename van het aantal websitebezoeken maar ook van het aantal museumbezoeken: “Door het zien van de website zullen mensen denken: ‘Hé, dat wil ik in het echt zien!'”

Online

2 gedachten over “Topstukken van het Universiteitsmuseum online

  • 13 januari, 2014 om 16:38
    Permalink

    Ja, ik vind het ook erg leuk! Zou jij er eerder heen gaan nu je weet wat voor collectie het museum precies heeft, Melanie?

  • 13 januari, 2014 om 09:14
    Permalink

    Wat een slim idee van het Universiteitsmuseum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.