Tourstart Utrecht; behind the scenes

Na ongeveer twaalf jaar lobbyen heeft Utrecht het voor elkaar gekregen de Tourstart in 2015 binnen te slepen. Ondanks alle dopingschandalen die de wielersport het afgelopen jaar in een negatief daglicht zette, bleef Utrecht vierkant achter het evenement staan. Burgemeester Wolfsen stapte op de trein naar Parijs waar Tourdirecteur Prudhomme zijn loyaliteit beloonde.

Bron: Show NL
Bron: Show NL

Tourstart 2010 door de neus geboord

De grootste klap voor Utrecht kwam in 2007, waar de stad samen met Rotterdam streed om de Tourstart in 2010. De gemeente had alle economische effecten berekend. In het meest positieve geval leverde de Tourstart 22 miljoen euro op en tijdelijk zo’n 240 tot 350 banen. De nieuwe Tourdirecteur Christian Prudhomme bezocht in november 2007 Utrecht en was positief verrast toen uit het carillon van de Dom drie maal achtereen de Marseillaise, het Franse volkslied, klonk. Twee maanden later viel deze droom in duigen. Rotterdam kreeg de start van de Tour de France in 2010. Ongeloof en woede heersten in de Domstad. De Tourdirectie was geraakt door het verhaal over duurzaamheid en schone lucht waarmee Rotterdam campagne voerde. Ordinair jatwerk, sprak wielerjournalist Jeroen Wielaert. Utrecht likt zijn wonden, maar vermant zich wanneer Prudhomme de aangeslagen Wielaert en burgemeester Wolfsen vraagt om toch vooral door te gaan met lobbyen .

Dopingschandaal

In de tussentijd raakt de wielersport in opspraak door een reeks aan dopingschandalen, waar bijna elke professionele wielrenner zich schuldig aan lijkt te hebben gemaakt. In oktober 2012 maakt de Rabobank bekend de sponsoring van de professionele wielersport te staken. De bank is bang voor verkeerde associaties. Ook als sponsor van de Utrechtse Tourstart trekt Rabobank zich terug. Hiermee verliest het evenement één van de belangrijkste geldschieters.

De Tourstart kost Utrecht zo’n 10 miljoen euro. De gemeente betaald de helft en het andere gedeelte komt van sponsoren. De Tourorganisatie int zelf 4 miljoen euro van Utrecht. Wanneer Prudhomme deze zomer de stad bezoekt, is hij overdonderd door de vele fietsende jongeren en overvolle terrassen in de stad, maar wat hem het meest raakt is Utrechts trouw aan de Tour de France.

Cultuurstad

In november 2012 werd bekend dat Utrecht uitgeschakeld was in de race om de titel “Culturele Hoofdstad 2018”. De Domstad vindt het erg belangrijk om Culturele Hoofdstad te worden. Er zouden daardoor miljoenen extra bezoekers naar de stad komen met gevulde portemonnees. Aan de promotie van Utrecht als Culturele Hoofdstad was zo’n 1,2 miljoen euro uitgegeven. Als Utrecht wel was verkozen, dan had de stad daarvoor een budget van 65 miljoen euro voor klaar liggen. Wellicht dat ze met het binnenslepen van de Tourstart een goede zet hebben gedaan voor de volgende verkiezing.

Rotterdam 2010

Uit onderzoek  naar de Tourstart in Rotterdam in 2010 blijkt o.a. het volgende:

“Volgens onafhankelijke tellingen zijn er tijdens de Grand Départ ca. 865.000 bezoeken afgelegd aan de stad Rotterdam. De totale extra bestedingen van deze bezoekers tijdens de start van de Tour bedroegen ruim 18 miljoen euro. Daarnaast is er door de ASO ca. 1,1 miljoen Euro in Rotterdam besteed. Door de deelnemende ploegen is 0,8 mln. uitgegeven en door bezoekende buitenlandse journalisten eveneens 0,8 miljoen euro. Dit brengt het totaal aan extra bestedingen door bezoekers en organisatie op 20,8 miljoen Euro. Als we dit bedrag vergelijken met de impact van de start van de Vuelta 2009, die 5,3 miljoen bedroeg en de impact de start van de Giro (9,5 miljoen) dan blijkt de Tour de France qua impact duidelijk het grootste evenement te zijn.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.