Utrecht stopt met ‘loktieners’

De gemeente Utrecht zet geen ‘loktieners’ meer in om de verkoop van alcohol aan minderjarigen tegen te gaan. Dat zei de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen tijdens de gemeenteraad. Loktieners worden in steeds meer gemeenten ingezet om te controleren of alcoholverstrekkers zich aan de leeftijdsgrens houden. 

Een loktiener probeert in opdracht van een controleur alcohol te kopen bij een café, supermarkt of slijter. Als dat lukt, riskeert het verkooppunt een boete. De loktiener is namelijk te jong om alcohol te mogen kopen. De inzet van zulke tieners is omstreden, omdat strafbare feiten niet mogen worden uitgelokt.

Henk Westbroek

Ophef over de inzet van loktieners ontstond nadat het café van Henk Westbroek op de bon was geslingerd. De Utrechtse zanger kreeg aanvankelijk een boete van 1300 euro voor het schenken van een wijntje aan een minderjarige. Inmiddels heeft de gemeente Utrecht de boete kwijtgescholden.

18 jaar

Sinds 1 januari 2014 is de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen kopen verhoogt naar 18 jaar. Via de NIX-campagnes worden jongeren en ouders gewezen op de nieuwe leeftijdsgrens.

 

2 gedachten over “Utrecht stopt met ‘loktieners’

  • 23 januari, 2014 om 23:22
    Permalink

    Loktieners waren sowieso niet de oplossing. Ik ben het met Marieke Heermans eens. Jongeren laten zich niet zo makkelijk tegenhouden. De NIX campagne vind ik overigens een beetje neerbuigend overkomen naar de jongeren toe. Eerst mocht je lekker wel en nu lekker niet. Ben benieuwd hoe de situatie rondom alcoholcontroles zich zal vorderen.

  • 23 januari, 2014 om 22:48
    Permalink

    Als jongeren alcohol willen kopen, verzinnen ze heus wel een andere manier. Leeftijden ‘schatten’ tijdens het uitgaan is sowieso moeilijk. Er zouden eigenlijk bij binnenkomst meteen een bandje of stempel gezet moeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.