Vaarwel, Van Sijpesteijnkade

Nog een paar weken en Utrecht is voorgoed klaar met de Van Sijpesteijnkade in Lombok. Het karakteristieke straatje, wat al decennia lang dienst doet als verbinding tussen Lombok en het centrum van de stad wordt gesloopt. Het verhaal op zichzelf is niet nieuw. 10 jaar lang gonsde het van de geruchten, maar enkele jaren geleden pas werd de knoop doorgehakt: de NS kocht de panden aan de kade op en wil het terrein betrekken bij het nieuwe stationsgebied.

Toch bleek het verzet groot. Bewoners van de panden aan de kade en inwoners van met name Lombok zien liever dat de bestaande gevels worden ingepast in de nieuwbouw zodat een glimp van een historisch stukje Utrecht nog tientallen jaren meegaat. Ook in de Utrechtse gemeenteraad bleek niet eerder mee te gaan in het verhaal van de NS. Echter blijft het pand op nummer 25 wel staan, gezien het feit dat deze geregisteerd staat als rijksmonument.

Ook is men bang dat de gemeente en de NS dezelfde fout begaan als vijf-en-twintig jaar geleden, toen een historisch deel van de stad gesloopt werd voor de bouw van Hoog Catharijne. Helaas voor de Utrechters die deze sentimenten delen: de laatste woningen op de kade worden 1 april toch echt gesloopt. Maar wat komt hiervoor in de plaats? 200 รก 300 woningen en 25.000 vierkante meter aan kantoorruimte. Volgens de website van CU2030 krijgt ”de historie van het gebied bij de toekomstige architectonische uitwerking een prominente rol.” Gelukkig maar, toch?

Maar hoe zag het stationsgebied er vroeger eigenlijk uit?

Toch blijven de tegengeluiden nog altijd sterk. Aanstaande vrijdag in Campustalk (15:00) een uitgebreide reportage over herinneringen aan het gebied en een uniek kijkje achter de voordeur van een van de laatst bewoonde panden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.