Verzameldrift: McDonald’s gek

De Familie Goudriaan uit Soest is McDonald’s fan. Ze verzamelen grofweg alles van de fastfoodketen. Suikerzakjes, advertenties, kleding en nog veel meer.

Kleine greep uit de verzameling.
Kleine greep uit de verzameling.

Ongeveer vijftien jaar geleden tijdens een verhuizing werd de basis voor de verzameling gelegd. Zoon Tim van negen spaarde Happy Meal doosjes. Meeverhuizen zouden ze. Plaatjes met daarop de ‘speeltjes collectie’ is wat de verzameldrift triggerde. Op de boekenplanken kwamen Mcdonald’s figuurtjes terecht. “Kom je op rommelmarkten de missende figuurtjes tegen, ben je verkocht als je een verzamel gennetje in je hoofd hebt”, vertelt Bep Goudriaan, moeder van Tim.

Inmiddels is Tim van negen, een jongeman van vierentwintig en dragen zijn ouders vooral nog zorg over de verzameling. Een hobby waarmee ze nog dagelijks bezig zijn. “Iedere dag struinen we wel het internet af. We staan regelmatig op beurzen om onze verzameling te presenteren en zijn bezig met hoe we de verzameling weer anders aan de mensen kunnen tonen”, zegt Bep.

Eerste Happy Meal verpakkingen. De Ufo.
Eerste Happy Meal verpakkingen. De Ufo.

Wekelijks brengt de familie een bezoekje aan het fast food restaurant. “Elke week halen we de speeltjes op, want die kan je los kopen. Twee per week. De kosten 1. 75 per stuk, 3.50 euro totaal.” Of de kosten de pan niet uit rijzen? “Je eet er verder niets bij”, legt Bep uit, “en we stellen grenzen: niet ten koste van alles. We zijn lowbudget spaarders.” Een zogenaamde plastic Ufo, de eerste Happy Meal verpakking, is dan ook te duur. “Vijfenzeventig euro is duidelijk te veel. We hopen ooit nog iemand tegen te komen die een doosje boven op zolder heeft staan. We wachten onze kans af, want het staat nog wel hoog op ons verlanglijstje.”

Waar buitenstaanders Mcdonald’s spul misschien prul vinden, denkt de verzamelaarster daar natuurlijk anders over. “De speeltjes van de Mac hebben best een hoog kwaliteitsgehalte. Daar kun je lang mee spelen. Maar het is bij toeval Mcdonald’s geworden. Het had ook best iets anders kunnen zijn. ” De aap komt uit de mouw. Naast McDonald’s zijn er vele andere attributen waar Bep en haar man hun verzamelhart aan hebben verloren. Ansichtkaarten uit Soest, kubussen. “Het is een beetje uit de hand gelopen. Af en toe moet je jezelf tot de orde roepen: zo is het genoeg. Want keycords vinden we ook erg leuk. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar daar hebben we ook 5.000 verschillende stuks van.”

Nog meer weten over de familie Goudriaan en hun verzameling? Ze hebben hun eigen site.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.