Wat u niet ziet

In onze uitzendingen komen talloze items van twee tot drie minuten voorbij. Een veel gehoorde opmerking hierbij is dat het allemaal niet zo veel tijd in beslag neemt. Even een camera neerzetten, filmen en… klaar! Zo werkt het, gelukkig, niet.

De start van de Tour de France in Utrecht. Dat moest en zou het onderwerp worden. Maar hoe breng je dat in beeld? Na lang nadenken hebben we de conclusie getrokken dat het een goed idee is om met een aantal amateur wielrenners de route van de proloog te fietsen.

We maken afspraken met de wielervereniging ‘De Volharding’ in Utrecht. Wij mogen twee renners filmen. Hoe film je eigenlijk wielrenners die 13.7 kilometer lang door de straten van Utrecht fietsen? Een auto was prioriteit nummer 1; op deze manier is het mogelijk de renners te volgen en ze van dichtbij in beeld te krijgen. Geregeld.

Geheim wapen in dit item is de zogenoemde ‘Go Pro camera’. Dit is een kleine camera die makkelijk op verschillende soorten plekken kan worden neergezet.

Wij hebben gekozen om de camera op het stuur van een van beide renners te zetten en wel op zo’n manier dat beide handen van de renner en remmen van de fiets te zien zijn. Zonder deze camera was het onmogelijk geweest de hele route in beeld te krijgen. De binnenstad van Utrecht wordt namelijk niet voor ons afgezet, zoals wel het geval is tijdens de officiële start van de Tour. We moesten dus rekening houden met overig verkeer en terwijl wij over de weg rijden, fietsen de wielrenners Milan en Tristan over het fietspad.

Al met al zijn we een halve zaterdag aan het filmen geweest. Inclusief voorbereidingen en montage (we hadden meer dan anderhalf uur aan beeldmateriaal) zijn we zo’n drie volle dagen bezig geweest met het item. Voor een item van 2 minuten en 45 seconden!

5 gedachten over “Wat u niet ziet

 • 10 januari, 2014 om 16:39
  Permalink

  Heel interessant om te lezen!

 • 10 januari, 2014 om 12:23
  Permalink

  Dat begrijp ik, sommige journalisten zijn al jaren met dezelfde apparatuur aan het werk. Maar ik vind dat het in 2014 wel een keer mag dat ook die journalisten wat innoveren.

 • 10 januari, 2014 om 09:40
  Permalink

  Maar Lilian, het gaat al jaren zo. Journalisten zijn volgens mij erg gehecht aan hun apparatuur. Gebrek aan innovatie breekt de sector overigens wel steeds meer op.

 • 10 januari, 2014 om 07:52
  Permalink

  In principe zou het filmen nog makkelijker worden als al het apparatuur wat compacter wordt. Nu slepen veel journalisten nog grote statieven en camera’s mee, terwijl dit volgens mij al veel simpeler en goedkoper moet kunnnen!

 • 8 januari, 2014 om 19:29
  Permalink

  Interessant om te lezen dat er zo veel tijd op gaat aan het maken van een item.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.