De wasserette

Draaiende lakens, ratelende machines, een grote blauwe centrifuge met stalen deksel uit de jaren 60 en een zwart katje dat over de badkamertegels dribbelt. Nadat de buren al zijn belaagd, is er nog één optie over. De wasmachine is kapot, dus ik ga naar de wasserette.

Wassen mensen eigenlijk nog wel bij de wasserette? Het zal je verbazen, maar zelfs “in tijden van crisis” gaat het met het bedrijfje “Wasserette” van Florendía en haar man erg goed. “Mensen zijn lui hoor, ze komen ‘s avonds thuis en gooien hun kleren en handdoek op de grond,” vertelt de eigenaresse terwijl ze wat witte servetten opstapelt. “De volgende morgen komen ze vóór hun werk langs om hun kleren te laten wassen.”

Al sinds 1979 werkt Florendía in “Wasserette”. Ze heeft veel vaste klanten.“Het enige waar mensen op bezuinigen, is de extra dienst ‘strijken’. Toch zijn er veel mensen die hun tas met kleren komen halen en zich ineens bedenken. Of ze komen zelf een handje helpen. Zo komen twee lieve omaatjes af en toe strijken. “Één van de twee is familie van die ene paparazzifotograaf van Tellingen, lachen hé! Kom je dat ook weer te weten.”

Steeds meer wasserettes worden vervangen door wasserijen. Want tussen de twee is een wezenlijk verschil. “De wasserijen zijn van die grote ruimtes waar mensen hun was in de muur kunnen gooien. Met van die nummertjes, die heb je in Zeist,” weet Florendía. Ze vindt het onpersoonlijk. “Steeds meer wasserettes verdwijnen. In Utrecht is er nog één op de Amsterdamsestraatweg, van mijn zwager. Verder sterft de wasserette uit. Maar als de was in de machine blijft hangen, is er geen persoon die hen te hulp schiet!”

Dochter Virginia en Florendía weten dat wél, want zij hebben een speciaal diploma. Ze weten precies wanneer de was krimpt of verkleurd en hebben verstand van de grote machines. Alleen zijn de klanten vaak eigenwijs. “Ze gooien alles door elkaar, omdat ze geen verstand meer van stoffen hebben. Sommigen vragen zelfs of wij hun gordijnen kunnen laten krimpen. Maar dan zijn ze al naar de stomerij geweest en dan heb je een probleem. Wassen en stomen: het gaat niet samen.” Onthoud deze les!

De wasserette is persoonlijk. Virginia vertelt dat ze een soort psycholoog is. “Dat ben je als kapper ook, maar hier vragen mensen ineens allerlei adviezen. En wij zijn één en al oor.” De dames zijn erg nieuwsgierig. Het grappigste vindt moeder Florendía dat ze een kijkje in het leven van nette zakenmannen kan nemen. “Soms vind je ineens hele aparte lingerie, of één slipje bij een berg mannenkleren. Nou, dan weet je het natuurlijk wel!”

[jwplayer mediaid=”36317″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.