‘Bordspellen zijn een vorm van nostalgie’

 

Bron: Flickr
Bron: Flickr

 

 

 

 

 

Hoewel de traditionele spellen steeds meer concurrentie krijgen van digitale spellen zoals Wordfeud, Angry Birds en GTA, verdwijnen de ouderwetse spelletjes niet uit de woonkamer. Scrabble, Monopoly en Mens-erger-je-niet zijn nog steeds razend populair. 

Marinka Copier, lector Play Design and Development aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, stelt dat de opkomst van de digitale games juist voor meer interesse in bord- en kaartspellen heeft  gezorgd. ”Het heeft games als medium juist veel aantrekkelijker gemaakt, waardoor games veel zichtbaarder zijn geworden. Zo is Scrabble opeens weer erg populair door de opkomst van Wordfeud.”

Ook speelt het oude vertrouwde dat een ouderwets bord- of kaartspel met zich meebrengt een grote rol. Daarnaast is het spelen van een spelletje met vrienden aan tafel gezellig. Erno Eekelshot, eigenaar spelletjeswinkel The Joker in Utrecht: ”Voor veel mensen zijn ouderwetse spellen een vorm van nostalgie. De soort mensen die bordspellen spelen zijn mensen die naar de kroeg gaan, zij hebben behoefte aan een bepaalde sfeer.”

Ook geeft een bordspel -vergeleken met een digitaal spel dat je meestal alleen speelt- de mogelijkheid om in te schatten hoe je tegenstander reageert. Zo vertelt Hjalnmar Haagsman, industrieel ontwerper Universiteit Twente, in een interview op Radio 1 dat het bij een bordspel leuk is om op je beurt te wachten omdat je met anderen bezig bent. ‘Je communiceert met elkaar, je neemt iemand voor je neus in de maling en dat maakt het juist zo leuk. ’ Volgens Copier is er geen sprake van concurrentie tussen de digitale games en bordspellen, maar is er juist sprake van vorming van één vakgebied. ”Steeds meer grote fabrikanten, zoals Jumbo en Ravensburger kiezen ervoor om zowel een digitaal- als bordspel van een bepaalde spelvariant uit te brengen.”

Bordspellen een mannending?

In bordspellenwinkel The Joker in Utrecht komen voornamelijk mannen.  Waarom komen er haast geen vrouwen in de spellenwinkel? Bordpellenfan Wessel Pitti en mede-eigenaar van The Joker Ron Huising discussiëren erover: 

Wil je even lachen? Hieronder een grappig filmpje over een bordspel dat een beetje uit de hand loopt…Maar interactief is het zeker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.