‘Dat komt door Europa’ – Eurofabels en meer

Nederland begint aardig Eurosceptisch te worden. Zelfs in de politiek wordt de zin ‘dat komt door Europa’ in de mond genomen. Vreemd, aangezien lang niet alles waar blijkt te zijn wat wij Nederlanders denken over Europa. Hieronder een paar zogenoemde Eurofabels met tekst en uitleg.

 

Kleine landen hebben niets te zeggen in de Europese Unie.

Het klopt dat kleine landen minder invloed hebben dan grote landen, maar in verhouding met de bevolkingsaantallen valt dat nog reuze mee. Zo telt de Nederlandse stem voor 13 punten mee en die van Duitsland voor 29 punten. Als je je bedenkt dat Duitsland vijf keer zo veel inwoners dan Nederland heeft, valt het verschil in punten reuze mee. Ook geldt dit voor de leden in het Europees Parlement. Grote landen als Spanje en Polen tellen 54 leden in het parlement, maar kleinere landen als Portugal en Hongarije hebben toch nog 24 leden in het EP. In Nederland hebben we nog respectievelijk 27 leden.

Eurofabels

Al het geld in Europa gaat op aan goed betaalde ambtenaren.

De Europese Commissie – het dagelijks bestuur van de Unie – heeft 24.000 ambtenaren in dienst, inclusief tolken en vertalers. Om het contrast weer te geven: bij de Nederlandse ministeries werken in totaal 115.000 ambtenaren. Slechts vijf procent van de Europese begroting gaat naar het bestuur van de Unie en maar een klein deel daarvan gaat op aan ambtenarensalarissen.

Eurofabels

In Brussel proberen ze de onafhankelijkheid van kleine landen te beperken. 

Het is inderdaad zo dat de Europese Unie steeds meer bevoegdheden en invloed heeft gekregen. Toch is het zo dat Nederland daar zelf voor heeft gekozen. Geen van de lidstaten van de Unie streeft ernaar op te gaan in één Europese eenheidsstaat. Alle landen willen hun eigen identiteit, taal en cultuur houden. Op steeds meer terreinen zal toch samengewerkt moeten worden, zoals economie, misdaadbestrijding en buitenlandse politiek. Dat beperkt onze handelingsvrijheid, maar zonder elkaar kunnen moderne staten niet meer functioneren op één continent.

Naast deze Eurofabels zijn er nog veel meer te noemen. Houdt deze site in de gaten voor nog veel meer over Europa!

Bron: Eurofabels, Bureau Europees Parlement

4 gedachten over “‘Dat komt door Europa’ – Eurofabels en meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.