De AMO, wat is dat eigenlijk?

Als de jongens en meiden van de VEVA (Veiligheid en Vakmanschap) afkomen zijn ze nog niet klaar met studeren. Het avontuur begint eigenlijk pas bij de Algemene Militaire Opleiding, de poort naar  een functie bij de landmacht, luchtmacht of marine.

De opleiding is algemeen en duurt vier maanden. Als student krijg gewoon doorbetaald tijdens hun opleiding. Na de opleiding wordt de aspirant-militair bevordert tot soldaat tweede klasse.

De jongens en meiden krijgen de opleiding op een kazerne en leren binnen een aantal maanden alle kneepjes van het vak. Om alle onderdelen te halen moet je goed kunnen sporten. Een goede conditie is dus heel erg handig!Discipline is heel erg belangrijk in het leger. De leerlingen leren van de instructeurs hoe ze zich moeten gedragen en welke regels ze moeten volgen.

leger 2

Sommige daarvan zijn best streng; als een jongen zijn kast niet op orde heeft wordt de hele groep daarvoor gestraft. Zij moeten dan een extra bosloop doen, of 500 sit-ups. Het is daarom belangrijk dat je de bevelen goed opvolgt.Op de kazerne leren de leerlingen hoe ze moeten marcheren, hoe ze kaart moeten lezen, om moeten gaan met een kompas en het nemen van hindernissen, bijvoorbeeld een rivier of een kloof. Daarnaast leren ze een aantal basisvaardigheden, zoals de militaire EHBO. Zo kunnen ze snel ingrijpen als een collega gewond raakt

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een blessure oploopt, al zit een ongeluk altijd in een klein hoekje.

In de loop van de tijd worden de oefeningen steeds moeilijker en ingewikkelder. De basis wordt uitgebreid en de instructeurs verwachten dat je steeds meer dingen zelf oplost.

Na vier maanden is je opleiding voorbij en stroom je door naar een vervolgopleiding binnen Defensie. Dat kan van alles zijn, een technische opleiding, maar ook een opleiding tot onderofficier behoort tot de mogelijkheden.

Als je wil weten hoe een dag in de opleiding eruit ziet kun je dit onderstaande filmpje bekijken.

http://www.youtube.com/watch?v=5Xov2hxuoek

 

Bron: werkenbijdefensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.