In het holst van de nacht voor een dichte deur

406309_4051599940842_456215043_n

Al jaren vergeet en verlies ik zo nu en dan mijn huissleutel. De ene keer op het Waalstrand, de andere keer omdat hij nog in mijn andere jas bij mijn ouders in Nijmegen ligt. Vaak sluit ik mezelf buiten terwijl ik enthousiast ga hardlopen. Meestal is er niemand thuis.

Twee jaar geleden liet ik mijn sleutel in mijn werkvest bij Ziggodome liggen. Toen ik voor mijn deur stond, was het vest al onderweg naar een ander land. Wonderbaarlijk genoeg had ik eenzaam op straat genoeg tijd voor creatieve gedachtes. Die nacht kwam ik op het idee de slotenmaker te bellen. Zoals velen had ik geen idee dat daar een speciaal persoon voor bestond (lees: zelfs meerdere gespecialiseerde bedrijven). Helaas: de slotenmaker uit Utrecht kon enkel voor een bedrag van tweehonderd euro mijn slot vernietigen en dit was me te duur. Zo heb ik in het holst van de nacht met behulp van mijn huisgenoot de deur geramd met een stoel.

Eén jaar later, een soortgelijke situatie. Weer stond ik in het donker op straat, deze keer op een zaterdagavond. Helaas was geen vriend te bereiken. In de wetenschap dat het openbreken van deuren niet weggelegd is voor een arme sloeber als ik, was het tijd voor een betere oplossing. Zou ik in het park slapen? Zonder matje in de regen, onder plakkerige bladeren en vergezeld door een ongezonde fijnstof-lucht? Of zou ik maar gewoon, net als in Praag, in het hostel om de hoek slapen?

Dat laatste leek me voor deze nacht de beste oplossing. In de regen liep ik naar Strowis om de hoek. De deur werd geopend met een ouderwets touw en achter de receptie stond een vriendelijke man. We hebben een glas water gedronken en liepen naar de tuin. Van daaruit had ik prachtig uitzicht op het balkon van mijn eigen huis. Ik was slechts honderd meter van mijn achterdeur verwijderd, maar ik zou drie tuinen moeten trotseren om daar te komen. Dus ben ik in mijn werkkleren bovenin het stapelbed gaan liggen, omringd door drie meiden uit Chicago.

Wat moet je doen als je je huis niet meer in komt?

A. In het park slapen. Voordeel: gratis. Nadeel: vergezeld door regen en/of kou.
B. Couchsurfen. Voordeel: gratis. Nadeel: je moet internet bij de hand hebben en geluk hebben dat iemand ’s nachts reageert.
C. Zelf je deur van een slot verwijderen. Voordeel: gratis en je kunt meteen je huis in. Nadeel: je slot moet worden vervangen en inbrekers krijgen vrij baan.
D. Slapen in een hostel. Voordeel: je krijgt een handdoek en ontmoet nieuwe mensen, nadeel: kost in Utrecht rond de 20 euro
E. De brandweer bellen. Voordeel: Als je geluk hebt, maar hiervoor is meer onderzoek nodig, doen ze dit gratis. Nadeel: meestal zal de brandweer je doorsturen naar de slotenmaker.
F. Een slotenmaker bellen. Voordeel: je kunt binnen 30 minuten je huis binnen en je krijgt, als je een goede slotenmaker hebt, drie sleutels, Nadeel: kost tussen de 85 en 150 euro.

Volgende week in de rubriek Nachtwerkers: Daniel van Delft over zijn beroep als slotenmaker. Hier vast een tip:

[jwplayer mediaid=”36728″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.