GFT, rest, plastic, papier en glas

In Lunetten heeft de gemeente Utrecht meerdere afvalverzamelplekken geplaatst. Dit zijn ondergrondse containers waar bewoners met een pas gescheiden hun glas, papier, GFT afval, plastic en restafval kunnen weggooien. Dit wordt door de gemeente het ‘ niet inzamelen‘  genoemd.

Afval

 In eerste instantie lijkt dit een slim idee van de gemeente. Bewoners worden gedwongen hun afval te scheiden wat beter is voor het milieu, en hier wordt iedereen blij van. Daarnaast zit je niet een week lang opgescheept met vies en stinkend afval. Deze nieuwe manier van inzamelen is voor de gemeente ook efficiënt. Afvalauto’s hoeven niet meer langs zoveel ophaalpunten te rijden, en de hele ondergrondse container wordt in een keer gelost in de afvalauto.

Er kleven helaas ook nadelen aan dit nieuwe systeem. Zo is het volgens een Lena, een bewoonster, al een paar keer voorgekomen dat bijvoorbeeld de papierbak vol zat. Bewoners legden toen hun papier naast de container wat vervolgens wegwaait en nat regent. Daarnaast werkt de pas maar op een punt. Bij Lena is dit punt niet de dichtstbijzijnde. ‘Het is raar dat ik met de pas niet gewoon op meerdere verzamelpunten de bak kan open, ik snap dat hij niet in heel Utrecht werkt maar ik snap niet dat hij niet in de hele straat werkt’.

‘De afvalverzamelpunten zijn een verbetering ten opzichte van het oude. Vooral omdat bewoners gedwongen worden hun afval te scheiden, maar er is nog wel het een en ander te verbeteren’.

Hoe zit het met het afval in jouw buurt? Moeten er ook ondergrondse containers komen, zijn ze er al en hoe bevalt het? Laat het weten aan campusblog!

Zo wordt zo’n ondergrondse container geleegd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.