Hennep in de kooi van je konijn

In de tweede uitzending kwamen we erachter dat de cannabisplant niet alleen goed is om een grammetje wiet uit te halen om simpelweg high van te worden. Cannabis helpt ook bij bepaalde aandoeningen zoals bij het syndroom van Gilles de la Tourette, bij chronische pijn door bijvoorbeeld aids, kanker,  bij ernstige spierkrampen of bij een hernia. En de hennepplant is voor nog meer doeleinden nuttig.

De cannabisplant kan voor nog meer dingen gebruikt worden. In Oude Pekela zijn twee hennepvezel verwerkende bedrijven gevestigd (HempFlax en Dun Agro). De bedrijven produceren hennep voor verschillende doeleinden.


Grotere kaart weergeven

Hennepstrooisel voor knaagdieren
Hennepstrooisel voor knaagdieren

Wist je bijvoorbeeld dat hennep in zijn ruwe vorm als strooisel wordt gebruikt als bodembedekking voor dierenhokken? Nee? Ik ook niet. Hennepvezel kan behoorlijk wat water en geurtjes absorberen, daarnaast is de vezel onschadelijk wanneer het bijvoorbeeld  door je konijn wordt opgegeten.

De vezel wordt ook gebruikt voor het afdichten van de verbindingen van bijvoorbeeld waterleidingen. Wanneer de vezels nat worden zetten ze uit en zorgen ze zo voor goede afdichting.

Hennep touw
Hennep touw

In de scheepsbouw en landbouw wordt veel gebruik gemaakt van hennep touw. Het touw wordt als dichting gebruikt tussen de houten delen van schepen, het breeuwen. De productie van het touw is niet duur en ook niet slecht voor het milieu.

Het papier waarop je schrijft zo wel eens gemaakt kunnen zijn van hennepvezels. Enkele papiersoorten worden van hennepvezels gemaakt. De vloeitjes waar men doorgaans zijn sigaretten mee rolt zijn vaak van deze vezel gemaakt.

Hennepvezel
Hennepvezel

Tot de Tweede Wereldoorlog was hennep naast linnen en katoen een belangrijke vezel voor het maken van kleding. Al in 600 voor Christus werd in China de vezel gebruikt, het bereikte Europa in de middeleeuwen. Misschien is jouw jas ook gemaakt van hennepvezels, want in een groot deel van de wereld wordt er nog steeds kleding verkocht van hennepvezels.

Tenslotte is hennep eeuwenlang het standaard canvas voor zeilen uit de scheepsvaart en tenten geweest. Zelfs de term ‘canvas’ is afgeleid van het woord ‘cannabis’.

Overigens worden de vezels met bovenstaande doeleinden gekweekt uit niet-psychoactieve cannabisplanten. Net zoals er verschillende soorten honden zijn, zijn er ook verschillende soorten cannabisplanten. De cannabis die voor bovenstaande doeleinden gebruikt wordt, wordt ‘industriële hennep’ genoemd.

Eén gedachte over “Hennep in de kooi van je konijn

  • 4 april, 2014 om 11:49
    Permalink

    Je ruikt misschien geen konijn, maar ruik je dan niet gewoon heel veel wiet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.