Het verhaal achter de namen

Heet jij de Jong, Visser of de Vries van je achternaam? Dan zit jij in de top tien van meest voorkomende achternamen in Nederland! In de uitzending heb je gezien of we over vijfhonderd jaar meer of minder achternamen in Nederland hebben, maar weet je eigenlijk waar ze vandaan komen? We hebben het voor je uitgezocht. 

Ruim tweehonderd jaar geleden zijn achternamen ingevoerd door de enige echte Napoleon tijdens de Franse bezetting (1795-1813) in Nederland. In 1811 heeft de machtige man de burgerlijke stand ingevoerd, waardoor het mogelijk werd om een geboorte, huwelijk of achternaam in te voeren. In rijen stonden mannen klaar om een achternaam op te geven. Als je bakker was, werd je achternaam Bakker (achternaam gebaseerd op een beroep). Heette jij en je vader allebei Jacob, werd je achternaam Jacobsen (gebaseerd op de vaders achternaam, oftewel patroniemen). Woonde je in Friesland, dan kreeg je de achternaam de Vries (gebaseerd op geografie).
Er zijn dus verschillende redenen hoe achternamen zijn ontstaan en als je nieuwsgierig bent of jouw naam uitsterft of juist te vaak voorbij hoort komen, kan je hier checken hoe uniek jouw eigen achternaam is.

In dit filmpje wordt nog eens haarfijn uitgelegd waar achternamen vandaan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.