“Ik ben wereldberoemd in Utrecht”

Jan van Piekeren is tekstdichter, entertainer en zanger, negen jaar lang heeft hij met de Utrechtse popband “Overlast” rondgetrokken en opgetreden door heel Nederland. En nog steeds schrijft hij teksten en zingt hij. Zijn nieuwste cd “De Verdieping” is vorig jaar uitgekomen, “deze plaat is het jubileum van mij als artiest die na twintig jaar nog niet doorgebroken is.” Ondanks dit zal hij volgens eigen zeggen voorlopig muziek blijven maken, want zoals Van Piekeren zegt: “als mensen je niet zien, weten ze niet dat je er bent”.

Hoe ben je begonnen als artiest?

Jan van Piekeren
Jan van Piekeren

“In ‘93 heb ik me aangemeld bij het Amsterdams Kleinkunstfestival en de Cameretten, ik dacht: “dit ga ik gewoon proberen”. Ik haalde de voorronde, daarna de halve finale en toen brandde ik vreselijk af. Ik had totaal geen ervaring, dus dat ben ik daarna gaan opdoen. Ik heb toen een soort musical/opera geschreven die zich afspeelde tussen de psychiatrie en de coffeeshop, het resultaat was een soort rockmusical. Hieruit is toen ook de band “Overlast” ontstaan, met deze band heb ik een cd en dvd gemaakt en waren er toch een aantal dingen die het goed deden. Zo mochten we onze muziek laten horen bij Tros Muziekcafé en hebben we bijvoorbeeld opgetreden in het voorprogramma van de band De Dijk.”

En ben je daarmee dan niet een heel klein beetje bekend mee geworden?

“Haha, ja, ik ben wereldberoemd in Utrecht! Nee, helaas, het grote publiek is tot nu toe niet gelukt. Het blijft wel enorm leuk. Ik zit in de muziekwereld en het is voor mij eigenlijk onmogelijk op te stoppen, ik ben tevreden met een beetje en met de dingen die ik nu doe.”

Wil je met je teksten en zang een boodschap overbrengen?

“Jazeker, mensen noemen de teksten vaak erg links. Dat klopt ook wel, ik mis heel erg de betrokkenheid van mensen bij de dingen die gebeuren in de wereld, in mijn voorstellingen komt dit dus naar voren. Ik vraag me vaak af waarom mensen tegenwoordig niet meer zo betrokken zijn als vroeger. In ’85 gingen we nog met een half miljoen de straat op omdat we geen neutronenbom willen, maar tegenwoordig het lijkt wel alsof ons geweten gesust is. Het is zo jammer dat veel mensen geen ruimte meer krijgen of zelf zich deze ruimte niet gunnen om ergens helemaal voor te gaan en betrokken bij te zijn.”

En hoe zit het met de financiering?

“Subsidies heb ik nooit gehad, ik betaal alles zelf. Het is wel gewoon doormodderen. Je moet niet te veel willen. Als je iets creatiefs wilt doen, zorg dan dat je weinig kosten hebt en veel tijd. Daar moet je dus dan ook creatief mee zijn. Een cd produceren kost enorm veel geld, maar daar gaat het mij niet om. Ik ben al blij als ik er genoeg verkoop zodat ik geen verlies draai. Van de cd “De Verdieping” heb ik er nu vijf à zeshonderd verkocht bij voorstellingen en bij achthonderd cds heb ik de kosten eruit. Ik kan dus bijna met de volgende cd beginnen!”

Een gedachte over ““Ik ben wereldberoemd in Utrecht”

  • 30 november, -0001 om 00:00
    Permalink

    Wat een grappige en interessante man! Zat hij niet ook in jullie weed-filmpje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.