“Ik heb nog nooit het inleverpunt van de Karmapunten gevonden”

Waarom geef je een zwerver net dat laatste beetje kleingeld uit je portemonnee of help je dat oude dametje met oversteken? Er zijn mensen die anderen helpen om er zelf beter van te worden. Een voorbeeld daarvan is het begrip ‘Karma’.

De 26-jarige Miriam Knijff
De 26-jarige Miriam Knijff

De Nieuwegeinse Miriam Knijff hanteert het begrip Karma in haar leven. Niet omdat zij een aanhanger is van het Boeddhisme en Hindoeïsme (waar Karma officieel vandaan komt), maar doordat zij gelooft in het begrip: Wie goed doet, goed ontmoet. “Karma heeft mij nooit echt overtuigd. Maar je leven wordt er niet slechter op als je iets goeds doet voor een ander. Zo geef ik eigenlijk altijd een zwerver wel wat kleingeld. Ik vind ze namelijk sneu, niemand heeft ervoor gekozen om op straat te leven.”

“Of die zwerver nou drugs of een appeltje koopt, het maakt voor mij geen verschil”

“Een keertje was het heel grappig. Ik zat in de bus en er komt een zwerver binnen gelopen. Hij koopt netjes een kaartje en heeft dus net zoveel recht op een plek in de bus als ieder ander. Mensen schoven vlug op het buitenste plekje van de twee stoelen. Zo kon hij er niet naast zitten. Ik schoof voor hem op en hij kwam naast mij zitten. Ik maakte een praatje met hem over het weer. Na een tijdje pakte hij iets uit zijn plastic tasje en begon te schrijven. Het was een ansichtkaart en hij gaf het aan mij toen ik uitstapte. Op het kaartje stond: ‘Ik vind het echt cool dat je mij naast je liet zitten. Je hebt mijn dag echt goed gemaakt’.

Volgens de Utrechtse psychologe Ellen Huijsmans hebben mensen waardering nodig in hun leven. Iets wat volgens Miriam klopt. “Veel mensen vertellen maar al te graag wat ze voor goeds gedaan hebben die dag. Ik doe dat niet. Het is niet dat ik op mijn werk kom en meteen zeg dat ik een zwerver geld heb gegeven. Als mensen zeggen dat ze zwervers geen geld geven, omdat ze er toch altijd drugs van kopen. Dan reageer ik altijd met te zeggen dat ik wel geld geef. Wat maakt mij het nou uit of een zwerver van mijn geld drugs of een appeltje koopt. Als hij daar gelukkig van wordt!

Als verslaggever ging ik na het interview de straat op, om te kijken of ik mij ook beter voel als ik anderen geld geef. Luister hoe dat er aan toe ging:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.