Paaldansen in de Middeleeuwen

Paaldansen is een hele oude vorm van dansen. Het begon in het oude China en India waar mensen aan “Chinese pole” en “Mallakhamb” deden. Bij deze sport worden gymnastische bewegingen rondom een paal gedaan. De Chinese pole heeft zich ontwikkeld tot een theatrale circusact en de Mallakhamb wordt nog steeds beoefend als wedstrijdsport in India. Uit deze sport zijn de moderne paaldans bewegingen die wij hier kennen ontstaan.

Chinese Pole

Mallakhamb 

Fabeltje:

Het paaldansen is in de middeleeuwen ontstaan, als we de verhalen moeten geloven. Er werd beweerd dat vrouwen in de middeleeuwen dansten in tenten tijdens markten en feestjes om mannen te vermaken. De vrouwen klommen in de palen, omdat er weinig ruimte was in de tent.

Het huidige paaldansen is in Canada ontstaan. In de jaren ’80 werd er in erotische shows veel gepaaldanst, vooral in stripclubs was het erg populair. De eerste paaldanseressen gebruikte de paal om hun lichaam¬† op allerlei manieren en allerlei standen aan het publiek te showen. Dat deden ze door sensuele bewegingen te maken langs de paal en daarmee het publiek op te winden om meer fooi te krijgen.

IMG_0415 IMG_0416 IMG_0417 IMG_0419 IMG_0420 IMG_0421 IMG_0422

Tegenwoordig is paaldansen of polefitness een erkende fitnesstraining. Het is een goede oefening om je spieren te trainen. Sinds 2005 zijn er WK wedstrijden voor paaldanseressen. De Internationale Federatie van Paaldansen strijdt ervoor om te zorgen dat in 2016 paaldansen als Olympische sport wordt beoefend. Toch zal dat niet makkelijk gaan want, paaldansen wordt nog steeds met strippers geassocieerd.

Benelux Kampioenschappen 2013

Een gedachte over “Paaldansen in de Middeleeuwen

  • 1 april, 2014 om 13:58
    Permalink

    Paaldansen ziet er dan wel sexy uit, maar het lijkt me onwijs zwaar. Interessant om te weten waar het vandaan komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.