Werken als iedereen slaapt

Wanneer de straatlantaarns aanspringen en iedereen zich door het drukke verkeer van de stad naar huis haast, is de dag voor velen voorbij. De avond wordt doorgebracht op de bank met een kop thee om vervolgens naar bed te gaan. De wekker wordt gezet voor de volgende dag.

De stad gaat slapen, maar juist dan staan anderen op om naar hun werk te gaan. Nachtwerkers, ze werken terwijl de rest ligt te dromen.

Tokyo_Tower_night_panorama_dsc05991
Zeker grote steden slapen nooit. Het verkeer in Tokyo gaat bijvoorbeeld de hele nacht door. Foto: Wikipedia.

Terwijl jij slaapt, draait de wereld door. En om deze wereld draaiende te houden, zijn er mensen nodig die ’s nachts werken en dat zijn er meer dan je denkt. Denk maar eens aan taxichauffeurs, spoorwerkers, artsen en verpleegkundigen, kroegbazen en portiers. Dit is slechts een kleine greep, want er zijn nog veel meer mensen die ’s nachts werken. Het is een wereld die wij eigenlijk niet kennen, omdat we simpelweg slapen op dat moment.

Om deze onbekende wereld bekender te maken zullen wij de komende weken nachtwerkers volgen met onze camera. Zo rijden we een nachtje mee met een taxichauffeur en staan midden in de nacht in een bakkerij om te zien hoe de broden voor de volgende dag gemaakt worden. We bekijken de wereld door de ogen van de nachtwerker en jij bent uitgenodigd om mee te kijken.

In de blogs op deze site zal je meer achtergrondinformatie kunnen lezen over nachtwerkers. Houd de site in de gaten voor meer interviews en artikelen over dit onderwerp.

Kan je eigenlijk niet wachten? VPRO Thema bracht de 24/7-samenleving van Nederland al eens in beeld. Bekijk dan deze documentaire! http://www.documentairenet.nl/review/nooit-meer-slapen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.